Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow XII. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét
XII. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2018. január 23.
A HPV vírus elleni védőoltásról, az egészséges táplálkozásról és a mozgás egészségre gyakorolt hatásáról is hallhatnak előadást azok az érdeklődők, akik ellátogatnak február 1-jén, csütörtökön a Fehér Palota Üzletközpontba. A XII. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét programjaihoz idén is figyelemfelhívó előadásokkal csatlakozik Székesfehérvár.

 

A méhnyakrák egy olyan betegség, amelynek megszüntetéséhez minden feltétel rendelkezésre áll nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon. Egyrészt meg lehet előzni védőoltással. Másrészt szűréssel fel lehet fedezni még az előtt, hogy a daganatos betegség kialakulna. Bár minden feltétel adott, ennek ellenére Magyarországon évente 1100-1300 új beteget regisztrálnak, és évente 300-400 nő hal meg a méhnyakrák okozta daganatos betegségben.  Erről dr. Pásztor László, a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának tisztiorvosa szólt.

„Székesfehérváron olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy míg a 12 éves lányoknak az állam, addig a kortárs fiúknak a város biztosítja az ingyenes oltóanyagot. A lányok 2008 óta, a fiúk 2016 óta kapják meg az oltóanyagot. Az érintett korosztály oltásfelvétele 80-90 százalék között mozog. Ezt a számot mindenképpen szeretnénk még növelni, hiszen az adott feltételek mellett ma már senkit nem szabadna elveszítenünk a HPV vírus okozta betegségek miatt.” - hangsúlyozta Östör Annamária. Az egészségügyi és sporttanácsnok hozzátette, a város egészségtervében a szűrések is kiemelt helyen szerepelnek. Az egészségügyi intézményekkel és a társintézményekkel közösen szűrőnapokat szerveznek, és ezen túl a szűréseket végző Család- és Nővédelmi Központban lehetővé vált az internetes időpontkérés is, így még tudatosabban tervezhető a szűrés mindenki számára.

Az egészségmegőrzés védelmében Székesfehérvár idén is figyelemfelhívó programmal csatlakozik a XII. Európai Méhnyakrák Megelőzési Héthez. A rendezvény részletes programját ismertetve elhangzott, február 1-jén, pénteken 14.00-18.00 óra között a Fehér Palota Üzletközpontban várnak mindenkit a város önkormányzatának támogatásával megvalósuló rendezvényre. Az érdeklődők előadásokat hallhatnak a HPV vírus elleni oltásról, a méhnyakrák-szűrésről, az egészséges élelmiszerekről, valamint a mozgás jótékony hatásáról Dr. Pásztor László tisztiorvostól, Dr. Hárs Titanillától és Csapó Évától. A rózsaszín gyöngy a méhnyakrák elleni harc nemzetközi jelképe, így idén sem marad el a gyöngyfűzés, karkötőkészítés, hiszen minden egyes felfűzött gyöngy a reményt és a védelmet szimbolizálja. A karkötők a szűrés és a védőoltás fontosságára emlékeztetik a résztvevőket. A program alatt lehetőség lesz a kötetlen beszélgetésre is az előadókkal.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >