Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Együnk mézet, halat és legalább napi 400 gramm gyümölcsöt
Együnk mézet, halat és legalább napi 400 gramm gyümölcsöt Nyomtatás E-mail
Írta: Fejér Tamás   
2018. január 25.
ImageSzékesfehérvárra érkezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara iskolai tájékoztató sorozata. Az egészségtudatos táplálkozásról, a magyar mezőgazdaság sokszínűségéről és a Fejér megyei termelőkről kaphattak hasznos információkat az "Itthonról Otthonra" fórum keretében a Hétvezér Általános Iskola és a Teleki Blanka Gimnázium diákjai.

 

 

Az "Itthonról Otthonra" fórumon Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szóvivője adott tájékoztatást az egészségtudatos táplálkozásról, bemutatva a WHO és a szakmai szervezetek ajánlásait. Külön kiemelte a méz jótékony hatásait és a megfelelő mennyiségű és minőségű gyümölcs-, zöldség- és húsfogyasztás fontosságát. A táplálkozástudományi ismeretek mellett elhangzott, fontos, hogy a fogyasztók legyenek tudatosak, és keressék a magasabb minőséget képviselő, ellenőrizhető helyi termékeket. Süle Katalin bemutatta a Kamara tájékozódást segítő Facebook-oldalát és telefonos applikációját, melynek segítségével akár a helyi piacon árusító őstermelőkről is hasznos információkat kaphatunk.

Frissebb, egészségesebb – így lehetne két szóval összefoglalni, hogy a fogyasztóknak miért éri meg helyi termelőktől származó élelmiszereket vásárolniuk. Mint Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei elnöke elmondta, a programsorozat célja, hogy a gyerekek körében népszerűsítsék a megyére jellemző helyi termékeket, amelyek sokkal rövidebb idő alatt jutnak el a termelőtől a fogyasztóig, mint a gyakran több ezer kilométert utazó, éretlenül leszedett és utóérlelt élelmiszerek.


A gyerekeknek adott tájékoztatóval a családoknak is szeretnének témát adni - tudtuk meg Varga Imre Istvántól, hiszen a fórumon elhangzott információkat otthon, a szülőkkel is megvitatják a gyerekek, és ha a tanácsokat is megfogadják, az már a mostani és a felnőttkori táplálkozásukra is hatással lehet.

„Amiről az előbb elméletben hallottunk, mi azt tesszük a gyakorlatban." - kezdte előadását Schultz György. A Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület elnöke bemutatta az idén öt éves közösségi piac eddigi működését, termelőinek sokszínűségét.

A helyi termelőknek köszönhetően az előadások után a diákok is meggyőződhettek a termékek kiválóságáról: az Nemzeti Agrárgazdasági Kamara partnereitől származó, környékbeli finom termékeket is megkóstolhatták.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >