Kezdőlap
Párna divat volt, van, és lesz is - Ötletek díszpárna-varráshoz Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2018. január 30.
ImageVannak párnák, amelyekre az ember szinte rá se meri hajtani a fejét, mert fél, hogy tönkreteszi egy könnyelmű mozdulattal. Ezért inkább csak gyönyörködik bennük. Hiába tudja tökéletesen betölteni eredeti rendeltetését a szépséges textília, inkább csak szobadíszként funkcionál. A varráshoz kedvet kapó olvasók kedvéért most néhány ötletet mutatok be e témakört feszegetve, hiszen tökéletes ajándéknak számít egy egyedi, saját készítésű párna.

 

 

A nagyszüleim lakásában mindig rengeteg párna volt. A reggeli beágyazás után a nagymamám minden nap aprólékos, ámde rutinszerű mozdulatokkal ültette le a párnákat nappali helyükre: a heverőkre és a fotelekre. Mindegyiknek megvolt precízen a helye és a szög, ahogyan állnia kell.

 

„Párna divat volt, van, és lesz is.” – Ötletek díszpárna-varráshoz
                                                  Ez a párna nem a nagymamám lakásából való, hanem Pécsi Tímea munkája (Fotó: Pécsi Tímea)

 

Én is hamar megtanultam a pontos sorrendet (hiszen segítenem kellett a nagyinak), s órákon át csodáltam őket, a gondos hímezést – mert akkor az volt a „divat”. Keresztszemes, kalocsai, matyó, goblein – megannyi technika és minta díszítette egykoron a pamlagok lágy ölelését. Ma már többfajta csipke, gomb, s különleges kiegészítők kerülnek a párnákra, s a textíliák sokszínűsége is szinte felfoghatatlan tárházat vonultat fel.

 

„Párna divat volt, van, és lesz is.” – Ötletek díszpárna-varráshoz
                                                          Ma már a párnák textíliájának sokszínűsége szinte felfoghatatlan (Fotó: Pécsi Tímea)

 

A legcsodásabb párnákat, amiket valaha láttam, Pécsi Tímea készítette (és készíti most is). Természetes, hogy e cikket az ő munkáival illusztrálom, hiszen rendkívüli kreatívságról, finomságról és esztétikumról árulkodnak.

 

A cikk teljes hosszában elolvasható itt:

http://fmc.hu/2018/01/02/parna-divat-volt-van-es-lesz-is-otletek-diszparna-varrashoz/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >