Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Phjongcshang magyar "ásza"
Phjongcshang magyar "ásza" Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2018. február 20.
Amikor két és fél héttel ezelőtt, 8 nappal a téli olimpia kezdete előtt sportolóinknak lelkesen rajzoló, őket üzeneteikkel lelkesítő maroknyi székesfehérvári, sárbogárdi és alsószentiváni iskolás gyermek kíséretében a MOB székházában bemutatták nekünk az anyai ágon magyar származású, amúgy amerikában élő Elizabeth Swaney-t, mint ötkarikás csapatunk egyik szépreményű versenyzője, aki első magyarként indul a szabadstílusú sízők között, azt gondoltam, lesz miért gratulálnunk majd neki, amikor lejön a "félcsőről" Phjongcshangban.

 

 Nos, ez bejött, de nem azért amiért azt eredendően gondolhattuk volna...

A bájos, mosolygós Elizabeth a saját versenyszámának teljesítése óta olyan figyelemnek örvend, mint anno Eddie a "sas", vagy Eric Moussambani az "angolna". Előbbi a síugrók között számított negatív csodabogárnak, mert éppen a szakág lényege nemigen ment neki, maga a síugrás, Moussambani pedig kis híján vízbe fúlt a sydney-i olimpián, úszás - na jó, vergődés -  közben... Mindketten világhírűek lettek. A mi Elizabeth-ünk is jól halad efelé, pedig nem esett el, nem törte ki a nyakát, becsülettel, hiba nélkül végigment a pályán, csak éppen azt nem csinálta, ami a szabdstílusú számnak a lényege; semmiféle ugrást, szaltót, pörgést nem mutatott be. Nagyjából az a szint, mint egy síugró, aki nem ugrik le a sáncról, hanem lecsúszik... Ez adta a mi Swaney kisasszonyunk hirtelen jött népszerűségének alapját.

Azt már előre tudtuk, hogy korábban venezuelai színekben próbálkozott, de nem jutott ki az olimpiára. Ez most, magyarként sikerült. Úgy, ahogy. Van aki pironkodik miatta, akad, aki szerint minden rendben, megtette amit ő tudott, nem esett el, nem okozott balesetet, nem akadályozott senkit, teljesítette a pályát, a maga módján...

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >