Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Tűzesetek Újévkor Nyomtatás E-mail
Írta: Bisztricz Anett   
2009. január 01.

ImageMozgalmasan telt a szilveszter és az Újév kezdete a székesfehérvári tűzoltóknak. Egy égő nádtetős parasztház oltása közben köszöntött rájuk az Újév, s nem sokkal később hajnalban Székesfehérváron kérték a segítségüket, ahol egy ikerház kapott lángra. Január elsején délben pedig a Szedres dűlőn gyulladt ki egy hajléktalanok lakta ház.

Az esztendő utolsó napján, december 31-én 22 óra 33 perckor érkezett a jelzés a székesfehérvári tűzoltóság ügyeletére, amely szerint Pákozdon, a Honvéd utcában egy nádtetős ház tetőszerkezete ég. A tűzoltók I-es kiemelt fokozatban két gépjárműfecskendővel és a vízszállítóval vonultak a káresethez.

A helyszínen a körülbelül 6x15 méteres lakatlan, részben felújított parasztház nádfedésű tetőszerkezetének a fele a tűzoltók kiérkezésekor teljes terjedelmében égett. Az oltási munkálatok közben a tető körülbelül 70 százaléka beszakadt, a tűzoltóknak nem esett bajuk. A tűzben a tetőszerkezet megsemmisült. Az esethez később leriasztásra került a műszaki mentőszer, amelynek segítségét a tető bontásánál vették igénybe a tűzoltók.

A tűz oltása az utómunkálatokkal együtt több mint öt órát vett igénybe, s így a szolgálatban lévő tűzoltókra munka közben köszöntött rá az Újév. Éjfélre szerencsére sikerült megfékezniük a lángok terjedését, így a dermesztő hidegben – ahol a tűzoltók sisakjára és védőruhájára fagyott a víz - jutott idő egy rövid, pár perces pihenésre.

A székesfehérvári laktanyából pont éjfélre érkezett meg a káreset helyszínére egy kis pogácsa és a forró tea, így alkoholmentes pezsgő helyett teával koccintottak a tűzoltók az újév tiszteletére.

Az esztendő első napján, január 1-jén, hajnali 1 óra 29 perckor még javában folytak a munkálatok a pákozdi tűzesetnél, amikor újabb jelzés érkezett az ügyeletre. Székesfehérvár Öreghegy városrészében egy tetőtér-beépítéses ikerház egyik felének tetőszerkezete kapott lángra. A tűz oltásához Pétfürdőről is érkezett egy tűzoltóautó, és egy, a közelben tartózkodó szabadnapos székesfehérvári tűzoltó is segédkezett a lángok megfékezésében. Így a tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően sikerült megakadályozni, hogy a lángok az ikerépület tetőszerkezetének másik felére is átterjedjenek.

A tűzben a cserépfedésű tetőszerkezet fele megrongálódott, használhatatlanná vált, a födém több helyen átégett. Személyi sérülés nem történt. Január elsején reggel a Tóvárosi lakónegyedben egy egy köbméteres műanyag szemetes konténer égett. A tüzet a tűzoltók oltották el.

Január 1-jén délben újabb tűzesetről érkezett jelzés. Székesfehérváron, a Szedres dűlőn egy régi családi ház gyulladt ki, amelyet hajléktalanok laktak. Az épület egyik szobájában ágymatrac és ruhaneműk égtek. A ház füsttel telítődött. A mentők egy nőt és egy férfit égési sérülésekkel és füstmérgezéssel kórházba szállítottak, őket a házon kívül az épület bejáratánál találták meg a tűzoltók a kiérkezéskor. A lángokat a tűzoltók fékezték meg.

 
< Előző   Következő >