Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Mézfesztivál Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2018. február 26.
ImageLátványos felvonulás, lovagavatás, méz és méhészeti termékek kóstolása és vására várta az I. Székesfehérvári Mézfesztivál résztvevőit pénteken a Belvárosban.

 

 

Először rendeztek Mézfesztivált Székesfehérváron. A Belvárosban egész nap székesfehérvári, Fejér megyei és erdélyi méhészek kínálták portékáikat, s adtak információt a hozzájuk fordulóknak a méz jótékony hatásáról. Többek között édesharmat, vadmálna, gesztenye, ezüstfű, fenyő, aranyvessző, hajdina és napraforgó nektárjából készült mézeket kóstolhattak az érdeklődők. A program látványos része volt a 2016-ban alakult székesfehérvári Szent István Mézlovagrend meghívására városunkba érkezett 14 erdélyi, vajdasági és magyar mézlovagrend felvonulása. A Városház téren ünnepélyes keretek között fogadták a mézlovagrendeket.

A hagyományok tisztelete, a magyar kultúra, értékek és az egészség megőrzésének nagykövetei a méhészek. Nagy öröm számunkra, hogy a hagyományos szakmai méhésznap mellett egy újabb programmal immár a Belvárosban is találkozhatunk velük, mondta köszöntőjében Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke elmondta, Magyarország méz nagyhatalom, hiszen az Európai Unió mézfogyasztásnak 10 százalékát hazánk adja, az 1 km²-re eső méhcsaládok száma nálunk a legmagasabb. Az elnök kiemelte, mi, magyarok nagyon kevés mézet eszünk, pedig azzal tisztában kell lenni, hogy a mindennapi mézfogyasztás őrzi az egészséget, megelőzi a problémákat.

A székesfehérvári születésű Balla Nóra mézkirálynő a méz jótékony hatásáról szólt köszöntőjében, majd sor került a mézlovag-avatásra. A Szent István Mézlovagrend három fővel bővült: Balla Sándorné, ifj. Jenei Ferenc és Lódi Józsefné mézlovagok társaik előtt tették le az esküt. Az ünnepi pillanatokat követően a Szent István Bazilikában Spányi Antal megyés püspök tartott ünnepi szentmisét, amelynek végén megáldotta a mézlovagrendeket és a mézeket.

A mézes hétvége a Videoton Oktatási Központban folytatódott.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >