Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
A kommunizmus áldozataira emlékeztek Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea   
2018. február 27.
Hagyományosan közösen emlékezett a kommunista diktatúrák áldozataira Székesfehérvár Önkormányzata és a Fejér Megyei Önkormányzat. Az Ötvenhatosok terén rendezett megemlékezésen részt vettek a közhivatalok, a fegyveres és rendvédelmi szervek, az egyházak, a felsőoktatási intézmények és a civil szervezetek képviselői.

 

Világszerte százmillióra becsülik a kommunista diktatúrák áldozatainak számát. A Magyar Országgyűlésben és a középiskolákban először 2001. február 25-én emlékeztek meg az áldozatokról. 1947-ben ezen a napon a szovjet hatóságok jogtalanul, koholt vádak alapján letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. Az emlékező eseményeken hagyományosan megidézik a vészterhes korszak történéseit, és figyelmeztetnek a tanulságok levonására.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Fejér Megyei Önkormányzat ismét közösen rendezett megemlékezést az Ötvenhatosok terén. A díszőrök bevonulását és a Himnusz elhangzását követően a Székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium diákjai adtak emlékező műsort, melyben történelmi áttekintések, naplórészletek, versek és énekek hangzottak el.

A műsort követően dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke mondott beszédet. Arra emlékeztetett, hogy Magyarország minden családja érintett az emléknap kapcsán, hiszen sokáig kellett tűrni a szocializmus abszurd rendszerét ahhoz, hogy ez bárkit is érintetlenül hagyott volna. Úgy fogalmazott: „A kommunizmus… tagadott mindent, amit józan ember az Istenről, családjáról, hazájáról és emberi mivoltáról vall. Helyette az emberi természettől idegen elveket kényszerített a társadalomra erőszakos eszközökkel, de sikertelenül. A magyar kultúránktól, vallásunktól és hagyományainktól oly mértékben messze álló diktatúra óriási károkat okozva ugyan, de végül mégiscsak megbukott. Ez azonban nem jelenti azt, hogy többé nincs dolgunk vele, sőt éppen ellenkezőleg! … Az a feladatunk, hogy az igazságnak minél több részletét megismerjük és a közbeszéd témájává tegyük, hogy ne merüljön el nyomtalanul a diktatúra tapasztalata.”

Dr. Molnár Krisztián felidézte a Kommunisták Magyarországi Pártja és az egykori nyilasok rémtetteit, a második világháborúban kivérzett ország és a magyar nép szenvedéseit, a demokrácia, a piacgazdaság, a szuverén magyar állam elbukását, a parasztság elnyomását, a tervszerűség és a párthűség uralomra törését. Beszélt az 1956-os forradalomról, az Európát napjainkban érintő népvándorlásról, Székesfehérvár 2023-as EKF pályázatának bírálatáról és az április 8-i országgyűlési választásokról, mint a demokrácia ünnepnapjáról.

Az emléknap hagyományosan koszorúzással zárult. Közösen helyezte el az emlékezés virágait Vargha Tamás országgyűlési képviselő a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese, Törő Gábor országgyűlési képviselő, dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, dr. Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja és Spányi Antal megyés püspök.

Ugyancsak koszorúztak a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság és a Székesfehérvári Rendőrkapitányság, az egyházak, a pártok, a Székesfehérvári Tankerületi Központ, a székesfehérvári felsőoktatási intézmények és a hagyományőrző civil szervezetek vezetői, képviselői.  Az esemény zárásaként, egy-egy szál virág elhelyezésével számos résztvevő rótta le kegyeletét a kommunizmus áldozatai előtt.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >