Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow A sportbizottság elfogadta az utánpótlás-nevelési tervet
A sportbizottság elfogadta az utánpótlás-nevelési tervet Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. május 21.

ImageA rövidtávú utánpótlás-nevelésről tartottak megbeszélést tegnap a Sóstói Stadionban. Az önkormányzat Sportbizottságának kihelyezett ülésén Mezey György bemutatta az általa kidolgozott tervet, amely arra hivatott, hogy megvalósításával öt éven belül Európában számottevő és Magyarországon egyértelműen tiszta, szakmai alapokra épülő profi csapat épüljön ki. A Sportbizottság a tervet egyöntetűen elfogadta.

A Stadion Sajtószobájában tartott ülést Gál Péter Pál, a bizottság elnöke nyitotta meg, majd Berzi Sándor köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta: „Nagyon nagy megtiszteltetés, hogy végre kihelyezett ülést tarthat itt a Sportbizottság. A klubnál új élet indult, a többségi tulajdonos óriási áldozatokat hozott, hogy a klub előbbre jusson. Támogatása példa nélküli.” Ezt követően felvezette azt az utánpótlás-nevelés tervezetet, amelyet Mezei Györggyel együtt dolgoztak ki, hogy a magyar foci magasabb szintre emelkedhessen.

Ennek ismertetése előtt még Garancsi István, a klub többségi tulajdonosa is szót kért, aki az elkészült anyag szakmai részét „kiváló”-nak minősítette, s kifejtette, hogy e program mögé bárki büszkén odaállhat, még a szeptemberben belépő szponzorok is, hiszen komoly lehetőségek rejlenek benne. Felszólalását pedig így zárta: „Nem tudjuk garantálni ugyan, hogy három éven belül bajnok csapatot hozunk létre, de azt biztos, hogy rend és tisztesség fog honolni.”

Tőle vette át a szót Mezey György, aki visszaemlékezett arra, hogy korábban több olyan utánpótlás-kidolgozásban is részt vett már, amelynek az volt a célja, hogy egy szakmai alapokra épülő, profi csapat jöjjön létre, de a politikai viták mindet elsöpörték. Remélhetőleg a prezentációjában bemutatott tervekkel nem ez fog történni.

Az FC Fehérvár 2008-2012 közötti utánpótlás-nevelési elképzeléseinek alapfeltétele – Mezey György tájékoztatása szerint – a megfelelő gazdasági-szervezeti háttér, amely már jó úton halad, bár vannak még problémák. A Fehérvár FC Kft. és a Székesfehérvári Önkormányzat már megállapodtak abban, hogy a város idén 15 millió forinttal járul hozzá az utánpótlás neveléshez, Garancsi István pedig 20 milliót invesztál a programba. 2009-2012 között ez az összeg a város részéről évi 110 millió forintra nő, a többségi tulajdonos pedig 20-50 milliót vállal fel.

Image
Fotó: Temesvári Márta

Mezey György azt is kifejtette, hogy a profi futball tömegbázisát kell kialakítaniuk. A nemzetközi statisztikák azt mutatják, hogy úgy lehet egy profi csapatot gazdaságosan működtetni, ha az adott helyen a lakosság 5-10 százaléka aktívan be van fogva a fociba. (Gondoljunk itt az igazolt futballistákra, a kispályásokra, az öregfiúkra…) Ennek viszont jelenleg a 0,1 százaléka sincs meg! Ha a tömegbázist nem tudják kiépíteni, nem tudják a saját nevelésű bázist sem biztosítani, amely évente 3-5 labdarúgó biztosítását jelentené a profi csapat számára. A profi csapat feltétele tehát, hogy legyen komoly utánpótlás-bázis.

A „Vidi kiválasztó tömegprogram” hátteréül a város, a megye, a város földrajzi környezete és az NB. I.-es csapatok által le nem fedett területek szolgálnak, hogy a már említett 5-10 százalékot elérjék. A stratégiai célkitűzés az, hogy a város / megye valamennyi oktatási intézményét és amatőr egyesületét bevonják a programba (határidő: 2010). Valamint: biztosítani kívánják a körzetek általános iskoláiból kilépő, az FC Fehérvárhoz igazolt játékosok továbbtanulási és legmagasabb szintű szakmai munka feltételeit. (Mint elhangzott: ha egy 8-10 éves gyermeknek nincsen meg a lehetősége a napi 4 órás edzésre, esélye sincs arra, hogy profi focistává váljon.)

Az FC Fehérvár szakmai kollektívája által vezetett és lebonyolított programoknak megfelelően az európai képzési gyakorlat szerint az U7, U9 és U11 korosztályokban kispályákon, egységes szabályokkal, tornarendszerben és egyéni díjazásban részesítik majd a gyerekeket. A nagy bajnokságok ugyanis, ahol a klubok rangsora a mérvadó, árt a fiataloknak! U13-tól felfele teljes méretű pályán, a magyar bajnoki versenyrendszerben folyik majd a foglalkoztatás. 2008-2009-ben bevezetik az akadémiai képzési rendszert, hogy a gyerekeknek lehetőségük legyen a napi 3-4 órás edzésre, tehát az iskolai elfoglaltság igazodik majd a szakmaisághoz.

A „Vidi kiválasztó tömegprogram” városi és megyei körzetei: Székesfehérvár, Mór, Bicske, Sárbogárd, Vajta és Polgárdi. A terv elkészítői itt arra figyeltek, hogy a 20 km-es körzetet ne lépjék túl. Ha pedig néhány év múlva úgy látszik, hogy ezek a kis központok nem tudják betölteni a szervezői feladatokat, változtatásokat eszközölnek.

A sportbizottság kihelyezett ülésén végül a Videoton Labdarúgó Közalapítvány került terítékre, amely jövője még tisztázásra vár…

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >