Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow 12 ártatlanul kivégzett áldozatra emlékeztek a Rác utcában
12 ártatlanul kivégzett áldozatra emlékeztek a Rác utcában Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2018. március 26.
A Rác utcai tragédiában 12 ártatlan fehérvári polgár halt meg 1945. március 22-én: szombaton délelőtt koszorúzással emlékeztek meg a tragédiáról a Mártírok emlékművénél.

 

 

A Szerb Nemzetiségi Önkormányzat ünnepségén Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője és Dalibor Milenkovity szerb ortodox lelkész mondott beszédet, majd a koszorúzást gyászmise követte a Rác templomban. A rendezvényen részt vett Deák Lajosné és Viza Attila önkormányzati képviselő.

A tragikus napon este szovjet katonák jelentek meg az utcában, a pincékben bujkáló polgári lakosokat az utcára terelték, és géppisztolysorozattal lőtték agyon, fiatalokat és időseket is az ártatlan áldozatok között. Életét vesztette: Németh Ferenc, a papi szeminárium könyvtárosa, Bakos István, Baranyai József, Berta József, Felső István, Fésű György, Gergely Ferenc, Héger Ferenc, Kéri István, Máté János, Szőke József és Tóth István. A kivégzettek között volt Héger István 17 éves fiú is, akit hátulról nyakon ért a lövés, de csodával határos módon nem halt meg.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >