Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Jankovics Marcell tart előadást a Városházán
Jankovics Marcell tart előadást a Városházán Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2018. március 28.
Jankovics Marcell Kossuth-díjas rajzfilmrendező, grafikus, kultúrtörténész tart előadást a Városházán szerdán délután. Az „Akik császárok is lehettek volna” című program a látszólag két nagyon különböző sorsú Árpád-házi III. Béla és Hunyadi Mátyás életpályájának párhuzamait idézi fel – egy keleti és egy nyugati császári korona lehetőségeinek történetével.

 

„Akik császárok is lehettek volna” – ezzel a címmel tart előadást Jankovics Marcell, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas rajzfilmrendező, grafikus, kultúrtörténész Székesfehérváron. Két olyan nagy magyar király – Árpád-házi III. Béla (1172-1196) és Hunyadi Mátyás (1458-1490) – életét idézi meg a program, akiknek a teste Fehérvárott nyugodott.  Ahogy az előadás címe is sugallja, életük egy bizonyos szakaszában úgy látszott, akár császár is válhat belőlük: Béla Keleten – mint Bizánc császárságának örököse –, Mátyás pedig Nyugaton.

Az ingyenes rendezvény a Városháta Dísztermében március 28-án, szerdán 17.30 órakor kezdődik, és kapcsolódik a Szent István Király Múzeum Rendházának III. Béla király és felesége leleteit bemutató tárlatához, valamint a Mátyás-emlékévhez, a csütörtöki Mátyás és a reneszánsz című egész napos programhoz. 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >