Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Új belgyógyászati épület, korszerű műszerek, 400 parkolóhely
Új belgyógyászati épület, korszerű műszerek, 400 parkolóhely Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2018. március 28.
A Modern Városok Program kórházat érintő fejlesztéseiről, valamint a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház folyamatban lévő, a jövőben megvalósuló uniós fejlesztéseiről tartott sajtótájékoztatót dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, államtitkár, dr. Cser-Palkovics András polgármester és Dr. Csernavölgyi István főigazgató.

 

 

Az elmúlt években látványos fejlődés tapasztalható a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban. 2010 óta több mint 14 milliárd forintot fordítottak az eszközpark, az infrastruktúra, a humánerőforrás fejlesztésére. A Modern Városok Program keretében 12-13 milliárd forintból valósul meg az új belgyógyászati épület, amellyel teljessé válik a komplex kórházi tömb. Minderről Dr. Csernavölgyi István, a kórház főigazgatója számolt be keddi sajtótájékoztatóján. Az elmúlt időszak összegzéséről szólva elmondta: „tavaly év végére eljutottunk oda, hogy intézményünknek lejárt tarozása gyakorlatilag nem volt. A súlyszám teljesítmény emelkedett öt év alatt, miközben a betegek kórházban töltött ideje folyamatosan csökken, köszönhetően a racionális, hatékony, gyors ellátásnak”. Dr. Csernavölgyi István hozzátette, a kórházhoz beérkezett visszajelzések alapján a betegek, a hozzátartozók is érzik a változásokat.

A jövőbeni tervekről szólva elmondta, az EFOP pályázati lehetőségeknek köszönhetően ma éjszaka már megkezdte munkáját a kardiológián az MR-kompatibilis lélegeztető gép, és egy korszerű terápiás effektussal bíró, mellékhatásokat mérséklő hypotermiás készülék. Kiemelte, a közeljövőben 1 milliárd forint támogatás érkezik az egynapos sebészet, 700 millió forint a dolgozók lakhatását megkönnyítő nővérszálló, és közel 200 millió forint a skill laborok fejlesztésére. Szeretnénk még az orvostechnikai infrastruktúrát, a humánerőforrást fejleszteni, és különböző képzési programokat megvalósítani. A Modern Városok Program keretében hamarosan épülő új, 12 ezer négyzetméteres belgyógyászati tömb öt emeletes lesz, és a tervek szerint 2020-ra épül meg.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester a legfontosabb elemeket kiemelve elmondta, a Modern Városok Program keretében, mintegy 12-13 milliárd forintból az épület- és eszközfejlesztések mellett több mint négyszáz parkolóhelyet hoznak létre. Jogerős építési engedélyek vannak, a közbeszerzési eljárás is elindult.

Magyarországon a várólisták a 2-3. legrövidebbek Európában, ez a 2010 előtt rossz trendek megfordításának köszönhető – mondta dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár. Kiemelte, hogy az elmúlt nyolc évben csak vidéken 500 milliárd forintot költöttek el egészségügyi fejlesztésekre. A székesfehérvári kórházban is jól láthatóak az eredmények. A teljes megújulás mellett európai szintűvé válik, ha elkészül az új belgyógyászati tömb. Fontos eredménynek nevezte, hogy harmadával csökkent a városlistákon szereplők száma. 2010 előtt senki sem tudhatta, hányan vannak a várólistákon, 2012-ben azonban a kormány az adatokat hivatalossá tette és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által vezetett listákon kell időpontot adni. Ezen időszak alatt a korábbi 70 ezres várólista mintegy 24 ezresre, vagyis a harmadára csökkent a műtéti körben, miközben évente 200 ezer műtétet végeznek Magyarországon.

Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy 2010 előtt a Szent György Kórház 12 milliárdos fejlesztési tervét előbb 8 milliárdosra csökkentették, majd azt is elvetették. 2010 után pedig a kormány az első döntések között visszaadta a forrást és a beruházás már meg is valósult. Kiemelte, hogy így lesz az új belgyógyászati tömb esetében is, melynek készen vannak a kiviteli tervei is és elindították a kivitelezésre a közbeszerzési eljárást.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >