Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Süssünk, főzzünk medvehagymával!
Süssünk, főzzünk medvehagymával! Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2018. április 10.
ImageMedvehagymás pogácsát majszolgatok – úgy „diétásan” persze, mert a tavaszi nagytakarítás nemcsak a lakásban/házban szükséges, hanem a belsőnkben, testi/lelki vonatkozásban is –, s hogy más is részesüljön ebben az élményben, hát jöjjenek a medvehagymás finomságok receptjei!

 

A múltkori medvehagymás cikkem után már bizonyára mindenki nagyon várja, hogy végre beszabadulhasson a konyhába azokkal a receptekkel, amiket a téma kapcsán ígértem. Várakoztatni pedig senkit sem illő – az Olvasót pláne nem –, ezért csapjunk is egyből a közepébe: kés a kézbe, medvehagyma a vágódeszkán, induljon a móka!

A medvehagymát – ugyanúgy, mint minden zöldséget – a legjobb nyersen fogyasztani. Úgy tudja kifejteni a legjobban hatását, s íze is úgy érvényesül igazán. Ezért akár önmagában is rágcsálhatjuk. Mert igen, van aki szereti: gyerekkoromban sóba mártogattam a póréhagymát is, úgy falatoztam jó nagy darabokat tépve le róla, kenyér nélkül, csak úgy önmagában, vígan és átérezve minden zamatcseppet.

 

Süssünk, főzzünk medvehagymával!

 

                                                                                        Önmagában is finom a levele (Fotó: pixabay.com)

Vagy akár zsíros/vajas kenyérre is szórhatjuk, mint a snidlinget. (Anyukám nagy kedvence ez a változat, amikor a medvehagymás rész oldalról nézve legalább olyan vastag, mint maga a kenyér.) Ezt a „kenyeres dolgot” megspékelhetjük azzal, ha beleszórunk egy marékkal egy kis kefírbe, natúr joghurtba, s azzal gazdagítjuk az uzsonnánkat.

Dúsíthatjuk vele a rántottánkat, de főzhetünk belőle levest, krémeket, főzeléket, húsokhoz öntetet, s készülhet belőle pesto, pogácsa, lángos, sós muffin, palacsinta, lepény, sőt még kenyér is!

Ha egész évben élvezni akarjuk az ízét, akkor vágjuk apróra a leveleket, s szárítsuk ki – például a  csalánhoz hasonlóan –, vagy le is fagyaszthatjuk jégkockatartóban. Még jobb megoldás, ha a leveleket sóval rétegezzük, olívaolajjal felöntjük, s légmentesen záródó üvegben tartósítjuk!

 

Receptek az alábbi linkre kattintva olvashatók:

http://fmc.hu/2017/04/02/sussunk-fozzunk-medvehagymaval/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >