Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Zűrzavar a közgyűlésben
Zűrzavar a közgyűlésben Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. május 22.

ImageZűrzavar uralkodott a Városházán. A Székesfehérvári Önkormányzat ma reggel kezdte meg májusi közgyűlését, s a délelőtti szekció enyhén szólva érdekes tanulságokkal szolgált. Az ebédszünetben Cser-Palkovics András városi elnök tömören a „zűrzavar” szóval jellemezte az első felvonást.

Image
Fotó: Temesvári Márta
„Ha tömören össze lehetne foglalni a délelőtti eseményeket, akkor a zűrzavar szó jellemezné leginkább a közgyűlés munkáját.” – mondta Cser-Palkovics András – „Egy kicsit olyan érzéseket keltett a mai közgyűlés, mintha összekavarodtak volna a vonalak. Nem lehetett pontosan tudni, hogy ki kormányoz, ki van ellenzékben, s ki hogyan alakítja a város sorsát. Ez pedig újfent azt a - lassan slágergyanús - kérdést veti fel, hogy valójában ki és milyen módon rendelkezik többséggel Székesfehérváron? A mai témák közül valami vagy óriási többséggel ment át, vagy egyáltalán nem ment át. Ez a két véglet azt teszi szükségessé, hogy a nyár folyamán alaposan gondoljuk át a város működését. Meg kell teremteni azt a rendszert, ami a Székesfehérvár működőképességét biztosítani tudja.”

Ezt követően a városi elnök a Polgári Frakció nevében – a média képviselőin keresztül - gratulált és jó munkát kívánt valamennyi intézmény-vezetőnek, akik újra megkapták, vagy most kapták meg a bizalmat az adott intézmény vezetésére. (Az ülés elején tíz iskolának és óvodának a vezetőjét választották meg: a Maroshegyi Óvoda, a Felsővárosi Óvoda, a Sziget Utcai Óvoda, a Nefelejcs Óvoda, a Napsugár Óvoda és a Mancz János Óvoda vezetőjét, valamint döntöttek az Arany János Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, a Tolnai Utcai Általános Iskola, a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola és a Váci Mihály Ipari Szakképző Iskola és Kollégium igazgatójának megbízásáról is.) Cser-Palkovics András szerint ez egy jól előkészített intézménymény-vezetői választási kör volt, hiszen talán mindegyik egyhangú szavazással ment át a közgyűlésen.

A Városgondnokság kérdése már nem volt ennyire egyértelmű. A Polgári Frakció azt tartotta fontosnak, hogy a Városgondnokságnál jöjjön létre egy városgondnok-helyettesi tisztség, s az a Városgondnokság SZMSZ-ében kerüljön is rögzítésre. Ezt azért tartották fontosnak, mert egy több, mint 3 milliárd forinttal gazdálkodó intézmény, amely a gazdasági életben is egy komoly társaságnak számít, nem lehet egyetlen ember kezében.

„Nem polihisztorra, hanem egy jó vezetőre van szükség, aki mellett akkor működik jól a Városgondnokság, ha van egy jó gazdasági vezető, egy jó műszaki vezető és van egy ember, aki tehermentesíteni tudja a városgondnokot.” – mondta a városi elnök – „Örülünk, hogy egy kisebb vita után, de ez a kezdeményezés végül teret nyert.”

És annak is örültek, hogy az önkormányzat sajtófelületének megvásárlása kapcsán is értek el eredményeket, bár nem teljesen úgy, ahogy a Polgári Frakció szerette volna. Ők ugyanis halasztást kezdeményeztek, amit nem szavazott meg a közgyűlés, de utána eredményt sem nyilvánítottak. A Polgári Frakció azt indítványozta, hogy a város előzetesen gondolja át, hogy mit szeretne, hiszen van egy városi televíziója, egy internet szerkesztősége, egy - a Fehérvár Polgárhoz csatlakozó - szerkesztőség-része, tehát szerintük lenne egy olyan önálló kapacitása az önkormányzatnak, hogy érdemes volna megfontolnia, hogy adott esetben létrehozhatna egy saját sajtóterméket.

„Nem biztos, hogy ez a jó döntés, csak azt szeretnénk most már egy éve, hogy ezt logikusan gondoljuk át: hogy mi mennyire hatékony, mennyibe kerül, tehát, hogy mivel mit lehet elérni?” – fejtette ki Cser-Palkovics András – „Hogyha az a döntés születik végül – szakmailag megalapozottan -, hogy külső szereplő bevonásával kell ezt megvalósítani, akkor hajlandóak vagyunk ezt támogatni, akárki is nyeri meg a közbeszerzési eljárást. Csak előtte gondoljuk át, hogy mi a helyzet a jelenlegi önkormányzati médiával, hogyan lehet ezt fejleszteni, esetleg ezt a két ügyet nem lehet-e összekapcsolni.”

Az önkormányzatnak tehát nem szabad ad hoc módon döntenie, hanem alaposan át kell gondolnia! A Fidesz Magyar Polgári Szövetség néhány héttel ezelőtt meghívta a fehérvári sajtó képviselőit egy beszélgetésre, s ott úgy vették észre, hogy elképzeléseik találkoznak az újságírókéval. Egyértelművé vált, hogy érdemes e kérdést átgondolni. Sőt, az is megfogalmazódott, hogy akkor van értelme ezeknek a találkozóknak a program kialakításával kapcsolatban, ha utána az elhangzottakat fel is használják. A közgyűlésen történtek is egy visszacsatolását mutatták annak, hogy a kerekasztal-beszélgetések kapcsán felmerülő észrevételeket a Polgári Frakció a városvezetés elé is tárja, hogy jobban át lehessen gondolni a különböző témákat.

„Lehet, hogy végül minden változatlanul marad, de legalább biztosan tudni fogjuk, hogy ez volt a legjobb szakmai döntés. „ – zárta le a sajtótájékoztatót Cser-Palkovics András

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >