Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Fókuszban a környezeti nevelés Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna   
2018. április 24.
ImageA Föld napja adta annak a hétfői találkozónak az apropóját, amelyre az általános iskolák környezeti nevelőit hívta Juhász László környezetvédelmi tanácsnok, a Polgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Irodája és a Gaja Környezetvédő Egyesület. A cél a környezetvédelemmel kapcsolatos tervek megismerése és közös fehérvári programok kidolgozása volt.

 

Április 22-e a Föld napja – ilyenkor jobban előtérbe kerülnek a fenntarthatóság, a környezeti nevelés kérdései. Ezt kihasználva hívták fórumra, közös ötletelésre az általános iskolák képviselőit. 

A résztvevőket Juhász László környezetvédelmi tanácsnok köszöntötte. A pedagógusokkal közös munkát megköszönve kiemelte az elmúlt évben szervezett diákfórumok-sorozatot. Mint mondta, a tapasztalat azt mutatja, hogy az általános iskolákban erős a környezeti nevelés, ezt kellene továbbvinni a középfokú oktatási intézményekben is. Javasolta, hogy az erre fogékony diákok felkutatásával, rajtuk keresztül próbálják meg elérni a diáktársakat. Ebben a közösségi munkában is számítanak a pedagógusokra.

Kálmán Lilla
, a Polgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Irodájának vezetője azt emelte ki, hogy bár az elsősorban hatósági munkát végeznek, de céljuk az is, hogy összefogják az iskolákat a környezeti nevelést végző tanárokon keresztül. Szerencsére minden évben van elkülönített forrás a székesfehérvári és környékbeli gyermekek környezeti nevelését segítő programokra, ezeket szeretnék minél jobban felhasználni. 2017-ben 2 millió forintos keretösszegből sikerült a Szitakötő Programot és a Kíváncsiak Klubjának helyi programjait megszervezni. Idén is várnak minden iskolai jó gyakorlatot, örömmel fogadják a közösségbe hozott ötleteket és szívesen segítik a megvalósításukat. 

A fórumon elhangzott, hogy első lépésként egy havonkénti fórumsorozatot terveznek, de több hasonló kezdeményezést is indítanának szeptembertől, az új tanévben. A tanácsnok felhívta a figyelmet arra, hogy hamarosan befejeződik a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja. Az ottani látogatóközpontban és a megújult tanösvényen új lehetőségek nyílnak a környezeti nevelés segítésére, ebben is számítanak az iskolákra, a pedagógusokra.

Juhász László a Környezetvédelmi Program felülvizsgálata mellett kiemelt témaként a faültetést nevezte meg. „A város belső területeit nézve sajnos nagyon nehéz olyan helyet találni, ahol lehetőség van a zöldfelületek növelésére, miközben a város azt szeretné, ha minél több helyen lenne lehetőség fásításra. Ehhez is várjuk a javaslatokat – ha valaki alkalmas helyet javasol, akkor a fásítás költségeit az önkormányzat biztosítja.”

Vajgerné Bőhm Erika
, a Munkácsy Mihály Általános Iskola igazgatóhelyettese, a Gaja Környezetvédő Egyesület programvezetője foglalta össze az elmúlt évek programjait, eredményeit. Ezek között a legfontosabb, hogy egy kivételével minden iskola ökoiskola (több örökös ökoiskola) lett, és nagyon megemelkedett a zöldóvodák száma is. Az ő kollégáikat szeretnék összefogni, hogy tanévenként két fórumot tartva állítsanak össze egy egész tanévre vonatkozó programtervet, majd pedig annak eredményeit beszéljék meg közösen. Mint mondta, a Mobilitási hét évek óta nagyon népszerű, ezt lehetne kiterjeszteni további tematikus hetekkel, programokkal – egymástól is tanulva. Mindezzel a környezet, a lakóközösségek felé is megmutathatnák az intézmények a környezettudatos szemléletüket.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >