Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Felavatták a Fejér Megyei Közúti Baleseti Emlékhelyet Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2018. május 09.
ImageÜnnepélyes keretek között avatták fel a Fejér Megyei Közúti Baleseti Emlékhelyet. A Kocsis Balázs által készített emlékmű talapzatán évről évre feltüntetik majd a közúti balesetben elhunytak számát, valamint minden év április hónapjában koszorúzással emlékeznek meg a helyszínen, ezzel is felhívva a figyelmet a közlekedés veszélyeire.

 

 

Dr. Varga Péter rendőr dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány kezdeményezésére, egy széleskörű összefogásnak köszönhetően ünnepélyes keretek között avatták fel a Fejér Megyei Közúti Baleseti Emlékhelyet. Az Országos Rendőr-főkapitányság, az Országos Baleset-megelőzési Bizottság, a Fejér Megyei Önkormányzat, Székesfehérvár Önkormányzata, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fejér Megyei Igazgatósága, a Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt., a Magyar Autóklub, valamint a Krajczáros Alapítvány támogatásával valósult meg.

Fejér megye közúthálózatán naponta 220 ezer egységjármű halad át, ami egy 900 km-es – Székesfehérvártól Madridig kígyózó – összefüggő járműoszlopnak felel meg. „Fejér megyében ma 13 óránként történik személyi sérüléssel járó közúti baleset és 12 naponta ezek halálos áldozatokkal járnak.” hangsúlyozta ünnepi beszédében Vörös Ferenc rendőr ezredes, a Fejér Megyei Baleset-megelőzési Bizottság elnöke. Hozzátette, a forgalom zavartalan és eseménymentes levezénylésének feltétele a jól szervezett, biztonságos közlekedési infrastruktúra, a támogató jellegű, hatékony hatósági ellenőrzési rendszer, a célirányos, időszerű kommunikáció és az aktív baleset-megelőzési tevékenység. A fentiek együttes megléte sem vezethet eredményre a közlekedésben résztvevők jogkövető és felelős viselkedése nélkül.

Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, a Fejér Megyei Baleset-megelőzési Bizottság társadalmi társelnöke köszönetet mondott a kezdeményezőnek és a megvalósításban résztvevőknek az emlékhely kialakításáért. Szólt a balesetmentes, felelősségteljes közlekedésről, és kiemelte azt a közösségépítő, vélemény- és szemléletformáló tevékenységet, amelyet a megyei rendőr-főkapitányság munkatársai évek óta végeznek a biztonságos közlekedés érdekében. A 62. számú főút 38. kilométerszelvényében, Börgöndpuszta mellett kialakított emlékhely középpontjában Kocsis Balázs alkotása áll, amelyet Spányi Antal megyés püspök áldott meg a mai ünnepségen.

Az emlékhely helyszínéül egy 1977. április 30-án bekövetkezett közúti baleset szolgál, amelyben egy tehergépkocsi és egy autóbusz ütközött. A baleset során négy végzős, tanárképző főiskolás hunyt el, akiknek hozzátartozói már korábban emléktáblát állítottak. A most avatott Fejér Megyei Közúti Baleseti Emlékhelyen elkészült új emlékmű talapzatán évről évre feltüntetik majd a közúti balesetben elhunytak számát. 1963-tól napjainkig, minden évszám mellé az emlékműbe vésve látható az adott évben a megye útjain meghalt emberek száma. Összesen 4039 ember 2017-ig. A legtöbben 1991-ben vesztették életüket Fejér megye útjain, abban az évben 153-an haltak meg balesetben. Legkevesebben 2013-ban haltak meg közúti balesetben, ebben az évben 27-en nem értek haza. Emléküket tovább őrzik, hiszen minden év április hónapjában koszorúzással emlékeznek meg a helyszínen, ezzel is felhívva a figyelmet a közlekedés veszélyeire.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >