Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Európa napi néma koszorúzások a városban Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2018. május 10.
ImageNéma koszorúzásokkal emlékeztek a II. világháború európai befejezésére a katonatemetőkben és a Városház téren. Az Európa Napon a város több pontján szervezett közös tiszteletadást Székesfehérvár és Fejér Megye Önkormányzata, illetve a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága.

 

 

A 62 millió ember életét követelő második világháború európai befejezésének tiszteletére szervezett közös, néma koszorúzásokat Székesfehérvár és Fejér Megye Önkormányzata, valamint a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága.

A megemlékezések a Béke téri orosz katonatemetőben kezdődtek, ahol a város és a megye vezetőségét Molnár Tamás önkormányzati képviselő és Wilmek Tibor, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke képviselték. A közös koszorúzások a Szentlélek katonatemetőben folytatódtak. Az eseményen a város önkormányzata nevében Mészáros Attila alpolgármester, önkormányzati képviselő, továbbá Wilmek Tibor és Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője vett részt. A központi tiszteletadást a Városház téri II. világháborús emlékműnél tartották, itt dr. Cser-Palkovics András polgármester és Tanka Csaba, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke és Dancs Norbert rótta le kegyeletét. Az Összhaderőnemi Parancsnokság kora délután a pákozdi Katonai Emlékparkban szervez megemlékezést, melyen Viza Attila tanácsnok és Tanka Csaba vesznek részt.

Május 9. Európa napja, 1950-ben ezen a napon jelentették be a Schuman-tervet, amely kimondta: „a közös termelés miatt fellépő szolidaritás nem csak elképzelhetetlenné teszi a Németország és Franciaország közötti háborút, de gyakorlatilag kivitelezhetetlenné is.” Ez vezetett az Európai Acél- és Szénközösség megalapításához, ami alapja lett az európai integrációnak, az 1993-tól működő Európai Uniónak. A kormányfők 1985-ös milánói találkozójukon határoztak az Európa napról, ami a békeprogramot, a szociális és gazdasági fejlődést, illetve szolidaritást is szimbolizálja.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >