Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Felkerült az utolsó zászló is
Felkerült az utolsó zászló is Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. május 22.

ImageA Kortárs Művészeti Fesztivál nyitó programjaként is betudható Művészzászló-kiállítás ma dél körül nyitotta meg virtuális kapuit a nagyközönség előtt. A lobogók a Fő utcán és a környékén libegnek vidáman és díszesen, ahogyan már megszokhattuk az elmúlt évek során. Az utolsó zászló a Városházához került, ahol Szűcs Erzsébet, a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény igazgatója is segédkezett elhelyezésekor.

A Művészzászló-kiállításra korábban csak meghívásos alapon nyújthatták be az alkotók pályamunkáikat, idén viszont nyílt kiírásos pályázatot hirdettek, hogy olyan művészek is lehetőséget kapjanak, akik valamilyen oknál fogva nem voltak eddig szem előtt. Így két új taggal bővült a székesfehérvári kiállítók sora.

A 77 beküldött pályamunkából hatot választott ki a szakértő zsűri. Szűcs Erzsébettől megtudtuk, hogy Ecsedi Mária, Hegedűs 2 László, Péterfy Dóra és Páger Bernadett tervei bizonyultak a legjobbnak, valamint „új alkotókén” Bányász Judit és Orient Enikőnek is bizalmat szavaztak. Rajtuk kívül még több textiles jutalmaztak volna ily’ módon, ám kevés kampó található Székesfehérváron, amely alkalmas lenne arra, hogy felakasszák rá a zászlókat. No, és az anyagiak is korlátozó tényezőt jelentettek.

A kiírásnak ezúttal témája is volt: „Élhető város, élhető természet”. A szervezők idén nem szerettek volna „történelmiséget” integrálni a Kortárs Művészeti Fesztiválba. Az anyag- és munkadíjat is maximalizálták 200.000 Forintban. Ezt az összeget az alkotók azért kapják, hogy elkészítsék az adott munkát. (Ezek kifizetése már megtörtént.) Ha pedig az a döntés születik a kiállítás után, hogy a zászlókat a Képtár megvásárolja, akkor annak az anyagi részét is rendezik majd. (A tavaly megvásárolt műalkotások közül néhányat idén is kihelyeztek a szervezők.)

Az alkotók egyébként nem hazudtolták meg magukat. Ecsedi Mária aprólékos módon varrta meg textiljét, amely európaiságra utal, idézetekkel tarkított, s a világ híres kárpitjainak átdolgozásait is „beleszőtte.” Hegedűs 2 László printje az Alba Regia két betűjével játszik, Orient Enikő egy nagyon nagy társasházi világvárost jelenített meg erőteljes színekkel, Péterfy Nóra pedig – aki Móron lakik egy családias környezetben – egy panelvárost varrt zászlójára.

Image
Fotó: Temesvári Márta

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >