Kezdőlap
Finisben a Sóstó-rehabilitáció Nyomtatás E-mail
Írta: Fejér Tamás   
2018. május 15.
ImageHamarosan befejeződik a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja, a látványos átalakulást helyszíni bejáráson nézték meg a székesfehérvári képviselők. A helyi és országos védettséget is élvező, több mint 200 hektáros terület megmentése és ökológiai szemléletű rehabilitációja több mint 700 millió forintos kormányzati forrásból valósul meg.

 

Finisbe ért a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja, hétfőn este Mészáros Attila alpolgármester és a kivitelező, tervező cégek vezetésével Székesfehérvár képviselőtestületének tagjai nézték végig a látványos szakaszba érkezett munkálatokat. A fertős jellegű 218 hektáros terület Székesfehérvár legnagyobb egybefüggő zöldfelülete, helyi és országos védettséget is élvez. Ez a terület ad otthont 7 orchidea- és számos madárfajnak, valamint más gerinces és gerinctelen élőlénynek. Az elmúlt évtizedekben a tó vízgyűjtő területének a lecsökkenése miatt azonban veszélybe került a terület fenntarthatósága, ezért volt szükség egy átfogó, ökológiai szemléletű rehabilitációra.

A mederkotrás mellett a munka egyik legfontosabb eleme a vízpótlás biztosítása volt, amit a szakemberek a Basa-árok folyásirányának megváltoztatásával, valamint tisztított szennyvíz bevezetésével oldottak meg. A kivitelező egy utótisztító műtárgy beépítésével csökkentette le a szennyvíztisztító telepből érkező tisztított szennyvíz foszfortartalmát, így vált alkalmassá az élővízbe vezetéshez, amit egy 5,5 km hosszú nyomóvezetékkel oldottak meg. A mederkotrás során az Északi-tóban mintegy 65 ezer m3 iszapot mozgattak meg, amiből főként költőszigeteket alakítottak ki a színes madárvilág számára. A ízpótlás, a mederkotrás és a tájépítészeti feladatok összesen több mint 700 millió forintból, kormányzati forrásból valósultak meg.

A Stadion és az Északi-tó találkozásánál egy 500 m2 területű napozóstég és egy játszótér kerül kialakításra. Kicsit délebbre egy-egy sziget található, amihez egy új bürühídat építettek. Ez akadálymentes közlekedést biztosít a tó körül a kerekesszékesek számára, és a szigetek kiszáradása után (1-2 év) itt fog helyet kapni az ún. kisrévész, ahol tutajok segítségével lehet vízre szállni, és menni egy kört a tavon. A fa bürühidak felújításával és újak építésével teljesen körüljárhatóvá vált az Északi-tó.

Jelenleg a tanösvény körüli tájékoztató táblák és interaktív játékeszközök elhelyezése zajlik. Ezeknek a célja, hogy játékos formában szerettessék meg a gyerekekkel és érdeklődő felnőttekkel a természetet, hogy átadják számukra azt a tudást, ami segít, hogy más szemmel nézzenek az állatokra, növényekre, és érezzék, meg kell óvni az élővilágot és környezetet saját magunk fennmaradása érdekében.

A tájépítész munka során az északi tórész körül több mint 400 fa, 1700 cserje és 3000 db évelő növény kerül telepítésre. A műszaki átadás a vízpótlási feladatokra vonatkozóan a héten, a többi esetében pedig várhatóan május végén megkezdődik. A hivatalos átadást júliusra tervezik.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >