Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Mi változik testünkben tavasszal? Nyomtatás E-mail
Írta: PatikaMagazin - Dr. Gulyás Tamás   
2018. május 18.
ImageA tavasz nagy hatással van lelki és testi állapotunkra, ugyanis a hideg napokon inkább behúzódunk, bezárkózunk. Testünk és szervezetünk eddig nem kapott elég fényt, nem mozogtunk eleget.

 

 

Kevesebb friss zöldséget fogyasztottunk, így az értékes, növényi mikroelemek bevitele csökkent, sőt, étkezésünkben-előnyben részesítettük a feldolgozott élelmiszereket, melyekben jóval kevesebb az életenergia is. Végre felkelhetünk téli álmunkból! Sokunknak ez nem egy olyan ébredés, mint mikor kipattan a szemünk és rögtön kikelünk az ágyból. Inkább egy lustálkodós fajta, amikor azt mondjuk: „had aludjak még egy kicsit!”. De! 

Menjünk ki a szabadba minél többet

 

Fontos, hogy menjünk ki a szabadba és töltsünk ott minél több időt! Sétáljunk sokat. Akár sétálva tegyünk meg néhány megállót, amikor munkába, vagy iskolába tartunk.


A Földön napfény nélkül élet sincsen, így testünket is élettelibbé varázsolhatjuk általa. Nem is beszélve a D-vitamin pozitív hatásáról! A D-vitamin hormonnak is nevezhető, bőrünkben aktiválódik a népfény hatására. Hiánya egyértelmű kapcsolatban áll a depresszióval. D-vitamin adásával esetenként megszüntethetőek a tünetek, de fontos más esetekben is a hangulat helyreállításában. A napfény hatása nélkül hiába adagolunk belőle bármenyit, nem lesz olyan hatékony.

 

Mozogjunk!

 

A téli hidegebb időszakban átállt testünk és szervezetünk raktározó üzemmódba. Lelassult az anyagcserénk, zsírszöveteink pedig növekedtek. A zsírszövetnek több funkciója is van: véd minket a hidegtől, raktározza az energiát és nem utolsó sorban a káros méreganyagokat is megköti. Ellenben a zsírszövet termel olyan anyagokat is, melyeknek hatására sejtjeink tápanyagfelvétele nehezebbé válik, bár a folyamat célja nem ez, általa azonban energiánk mégis csökken.

A mozgás növeli anyagcsere működéseinket, így segít lebontani a zsírraktárakat is szervezetünknek. Javul szöveteink keringése, így több oxigén és tápanyag jut el hozzájuk, továbbá lehetővé válik a mérgek könnyebb eltávolítása.

 

Együnk zöldeket és gyümölcsöket

 

A tél folyamán megcsappantak szervezetünk vitaminraktárai, tehát fontos, hogy töltsük fel azokat, és együnk minél több friss zöldséget és gyümölcsöt! Minden zöldséget és gyümölcsöt alaposan tisztítsunk meg! A lényeg, hogy a héjat alaposan, kefével dörgöljük át, mert így is igen sok vegyszermaradvány eltávolítható. Gondoljuk azonban végig, bárhogy is teszünk, a fontos, hogy friss zöldséget együnk, az értékes tápanyagok hatása ugyanis sokszor felülmúlja a bevitt káros anyagok negatív hatásait. Fontos a keresztesvirágúak (brokkoli, karfiol, kelkáposzta, kelbimbó) rendszeres fogyasztása, mivel ezek hatnak legjobban májműködésünkre, segítve ezzel a mérgek eltávolítását!

 

Igyunk, igyunk, igyunk

 

Fontos, hogy olyan ételeket együnk, amik nem megterhelik, hanem inkább támogatják a szervezetünket. Szintén nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel is. Veséink csak akkor képesek ellátni feladatunkat, ha van közeg, ami kivigye a kiválasztott káros anyagokat. Máskülönben visszaszívódnak.


Fentieket betartva jobb esélyekkel indulunk neki az évnek, melynek több mint harmada már el is telt, de most kezd élhetővé válni!

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >