Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Zengjen együtt ismét ezer lélek a Szent Jobb ünnepén!
Zengjen együtt ismét ezer lélek a Szent Jobb ünnepén! Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2018. május 29.
Közkívánatra idén is lesz „folkmise”, azaz gregorián és népénekes mise Szent István tiszteletére a budapesti Szent István Bazilikában. A Hagyományok Háza és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem által szervezett esemény május 30-án, a Szent Jobb megtalálásának ünnepnapján 18.00 órakor kezdődik, a misét – melyet Spányi Antal megyés püspök celebrál – Halmos Béla és az idén elhunyt Kallós Zoltán emlékének szentelik.

 

 

A 2017-es Szent Jobb misét követően többen kifejezték reményüket, hogy 2018-ban is sorra kerülhet az ünnepi zenés szolgálattal bemutatott misére, ahol a liturgia keretében, hívők és nem hívők, újra együtt énekelve, imádkozva élhetik meg összetartozásunkat, magyarságunkat. Ezért a Hagyományok Háza – együttműködve a Liszt Ferenc Zeneakadémia Népzene és Egyházzene Tanszékeivel és Szent István, valamint a Szent Angéla Budai Ferences gregorián énekes iskolával – közkívánatra újra megszervezi az ünnepélyes misét 2018. május 30-án, szerdán 18.00 órai kezdettel a budapesti Szent István Bazilikában.

Spányi Antal megyés püspök, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgatója, az esemény fővédnöke celebrálja a misét, melyen kétféle évszázados egyházzenei hagyomány, a gregorián és az egyházi népének egymást kiegészítve hangzik fel. Különlegessége, egyben katolikus missziója, hogy minden résztvevő követheti a liturgiát, és bekapcsolódhat a közös éneklésbe a helyszínen kiosztott, a legszebb Szent István énekeket tartalmazó énekesfüzettel. Csoportok is csatlakozhatnak – így többek között a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium tanárai és diákjai is közreműködnek majd.

A mise énekes szolgálatát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Egyházzene és Népzene Tanszékének oktatói, hallgatói, a Szent István és a Budai Ferences Énekes Iskola vezetik a Magyar Tekerőzenekar, a LFZE vonósai és Cserta Balázs tárogatós közreműködésével. Orgonán kísér Richter Pál, a LFZE Népzene Tanszékének vezetője.

A misét a táncházmozgalom egyik elindítójaként ismert Halmos Béla népzenész mellett a nemrég elhunyt Kallós Zoltán erdélyi népzenegyűjtő emlékének is ajánlják, aki a Szent Istvánról szóló népénekek legszebb változatait rögzítette hangfelvételeken. Zengjen együtt ismét ezer lélek a Szent Jobb ünnepén!

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >