Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
El a kezekkel a csőhálózattól! Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. május 22.

ImageAzzal valószínűleg mindenki egyetért, hogy a gázár-emelésnek valamilyen módon gátat kell szabni, illetve megosztani az azzal járó terheket, hogy ne csak a fogyasztókon csapódjon le minden. Cser-Palkovics Andrást a mai közgyűlés egyik szünetében arról kérdeztük, hogy a Polgári Frakció milyen állásponton helyezkedik el Gázmodul, az azzal kapcsolatos fejlesztések és az önkormányzati tulajdon-rész kérdéskörében.

„Mi azt gondoljuk, hogy az összeolvadás ma már jogilag elkerülhetetlen.” – mondta a városi elnök – „Annak örülünk, hogy az önkormányzat 51%-os tulajdonossá válik újra, tehát többségi tulajdonban marad. Jó lett volna, hogyha évekkel ezelőtt ezt a fejlesztést maga az önkormányzat valósította volna meg, ami sajnos nem így történt. Most viszont egyáltalán nem volt mindegy az, hogy kié a többségi tulajdon. Azt, hogy visszakerült az önkormányzathoz, egy pozitív előrelépésnek tekintjük.

Ami a további fejlesztést illeti: támogatjuk a fejlesztést, mert ez egy olyan hatékony működésű erőművet eredményezhet, amely képes féken tartani - amennyiben lehetséges - a gázáremelkedésből fakadó nyomást a távhődíj-emelésre. Szeretnénk elkerülni, hogy jelentős távhődíj-emelés legyen Székesfehérváron. Előre kell menekülnie a városnak, menekülnie kell.

De! A mi álláspontunk szerint ezt a fejlesztést kizárólag a fűtőerőmű, a fűtőerőmű száz százalékában levő projectcég és/vagy a Széphő Zrt. valósíthatja meg, azaz a további fejlesztésbe az önkormányzati cégeknek prioritást kell kapniuk. Egy ilyen fejlesztést el tudunk fogadni, de semmiféle privatizációt nem fogtunk támogatni. És ennek keretében szeretnénk elérni délután, hogy a csőhálózat, amiről annyit hallani a városban: valamilyen módon az önkormányzat tulajdonában maradjon. Ennek a jogi megoldását jelenleg is keressük. A szakértők a háttérben dolgoznak, s a mai napon megpróbálunk egy konkrét határozati javaslatot is rögzíteni.

Ez a mi álláspontunk, ez a Polgári Frakció véleménye. Reméljük, hogy a másik két frakció is hasonlóképp vélekedik és széttárt kártyaként teríti a közgyűlés elé. Így valószínűleg sok mendemonda megszűnne és nem a csőhálózatról szólna a vita, hanem a fejlesztésről, amelyre szükség van. De miután az ellátási kötelezettség az önkormányzaté, a kockázat az önkormányzaté, legyen az ebből szárazó haszon is az önkormányzaté, ami bejöhet úgy, hogy profitot termel a Széphőnek, de bejöhet úgy is, hogy így féken lehet tartani a távhő-díjakat.”

A fejlesztéssel lehet foglalkozni, de a csőhálózattól el a kezekkel!

Image
Fotó: Temesvári Márta

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >