Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow 10 éve a Mancz utcában emlékeznek
10 éve a Mancz utcában emlékeznek Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2018. június 25.
ImageAligha van híresebb bitumenes grund Székesfehérváron, mint a Mancz János utcai. A két panelház közé ékelt "dühöngő" a 70-es évek vége óta kultikus találkozóhelye a környékbeli focikedvelő fiataloknak.

 

 

Ez az a placc, ahol nemcsak a mennyiség, a minőség is számottevő szerepet játszott az évtizedek során, nem akármilyen srácok nőttek fel és pallérozódtak itt egykoron. Kiváltképp a 80-as években. Tiber, Bobory, Szabó, Poór, Lukács, Kerecsényi, Fejes, Karsai és még hosszasan lehetne sorolni azokat a neveket, amelyek veretes márkának számítottak, sőt, számítanak ma is a város fociéletében. Ezen családok gyermekei is komoly óraszámot töltöttek sok más kortársukkal egyetemben itt - természetesen focival - egykoron. Ezek, a zömében ma már 40-es, 50-es korosztályhoz tartozó örökifjak június 22-én ismét összejöttek egy kis múltidéző focira. Immár tizedik alkalommal.

 
A Vidi első nagy generációjának válogatott szélsője, Tiber László és fia, a korábbi NB I-es gólkirály, Krisztián 2009-ben gondolták úgy, hogy ideje a sok egykori emléket felidézni egy kis nyári örömfocival. Annyira bejött a dolog, hogy évről-évre egyre többen érkeznek családostól a helyszínre (a régi brancsból többek, illetve hozzátartozóik még mindig itt és a környéken élnek) hogy "adjanak a testkultúrának" egy órányi focizgatással, majd egy közeli vendéglátó egységben értékeljék az eseményeket és felidézzék a korabeli közös élményeket. Ez az alkalom kezdettől fogva komoly médiaérdeklődés mellett zajlik, ráadásul neves vendégek is csatlakoznak a múltidéző társasághoz.
 
Megfordult a Manczos focin 2009 óta az Omegás legenda, Kóbor János, a már elhunyt színész-humorista legenda, Bajor Imre, a Szomszédok egykori Vágási Ferije, Nemcsák Károly, az örökös "Toldi", Fekete László erősportoló, a legendás Aranycsapat egyik zsenije, Bozsik József fia - az ismert edző és szakkommentátor - Bozsik Péter, a mindenkori fehérvári focisztárok még élő generációinak szinte minden jeles képviselője, és még több más "Tiber-közeli" híresség.
 
Ezúttal a már említett Bozsik Péter, az egykori Videoton "magyar Beckenbauernek" is titulált, rendkívül technikás, elegánsan játszó védője, Kovács József, a Fehérvárról indult, később a Vasassal bajnoki címet szerző válogatott középpályás, Fister Ferenc, a Volán (Fehérvár AV19) válogatott jégkorongozója, Kóger Dániel, édesapja, a kiváló tréner, Kóger István, az Alba Volán ZRt (ma KNYKK) vezérigazgatója, a sportklub jégkorongos és öttusás sikereiben meghatározó szerepet vállaló sportköri elnök, Tóth István, a valamint Székesfehérvár Önkormányzatának egészségügyi- és sporttanácsnoka, Östör Annamária jött el megnézni és köszönteni a küzdő feleket.
 
Az, hogy mi lett az eredmény, most is sokadlagos volt. Pásztor József alkalmi játékvezető (maga is sokat focizott anno ezzel a társasággal, jelenleg a pátkai Royal Rose Lovarda tulajdonosa) 2 x 30 percnyi játék után, minimum 20 gólt követően fújta le a derbit. A lényeg az, hogy a társaság - a már szintén hagyományos - szilveszteri teremfocijáig, illetve a jövő évi Manczos labdakergetésig kellőképpen feltöltődött újabb élményekkel.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >