Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow „Szent István, nézz mennyből le”
„Szent István, nézz mennyből le” Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2018. augusztus 21.
ImageAugusztus 20-án, az államalapítás és Szent István-ünnepén, Székesfehérváron az államalapító szent király sírja előtt rótták le tiszteletüket az emlékezők a Nemzeti Emlékhelyen.

 

 

1083. augusztus 20-i szentté avatásától fogva Magyarország államalapításának és első szent királyának ünnepét tartjuk ezen a napon minden évben. Székesfehérváron a megemlékezők a Nemzeti Emlékhelynél gyűlnek össze minden évben, hogy Szent István szarkofágjánál leróják tiszteletüket, és megemlékezzenek államalapító nagy királyunk tetteiről és intézkedéseinek máig tartó hagyatékáról.

Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy bármikor ötletet, hitet és erőt meríthetünk első királyunk gondolataiból. Merész és újító természete, ravasz észjárása, határozott jelleme, rendíthetetlen hite a nagyot álmodók példaképévé teszi őt. Korának legnagyobb társadalmi és politikai innovátorai közé tartozik. Az Imre herceghez írott Intelmek között találjuk irányelveit, amelyek azóta is állandóan hatnak közéleti cselekedeteinkre.” – mondta el dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, aki beszédében összefoglalta Szent István király életművét és kitért annak mai vonatkozásaira is. Köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a magyar nép olyat mondhat magáénak, 1000 éves távlatban is, amelyre méltán büszke lehet: megmaradt abban a szilárd kereszténységtudatban élő egyik legrégibb népe a Kárpát-medencének, melynek alapköveit még az első királya tette le. „Magyarország a lehetőségek országa volt és most is az mindazok számára, akik törvényes úton, a magyarok iránt való tisztelettel szeretnének részt venni az építésében. De nem leszünk szálláscsinálói homályos célokkal ide vetődő vagy ide irányított tömegeknek. Mert nem mézesmázos ideológiákban hiszünk, hanem abban a józan politikában, amely az élet alapvető törvényeire épül. A magyar ember életösztöne súgja: ha a történelemben egyszer is rossz útra tévedtünk volna, már nem lennénk itt. Az álszent és bugyuta, isiásztól szédült önfeladás helyett azonban a mai magyarság is a hazaszerető, békében élő és dolgozni akaró emberek együttműködése mellett tett hitet.” – zárta köszöntőjét.

Az ünnepség végén Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Fejér Megyei Önkormányzat képviselői, az egyházak képviselői, a fegyveres szervek vezetői, az intézmények és civil szervezetek képviselői, valamint minden megemlékező egy szál fehér rózsával róhatta le kegyeletét Szent István szarkofágja előtt.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >