Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Felavatták a Csitáry G. Emil tiszteletére elhelyezett domborművet
Felavatták a Csitáry G. Emil tiszteletére elhelyezett domborművet Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2018. augusztus 21.
Az egykori polgármester és tiszteletben álló családja emlékére avattak emléktáblát. A domborművet Csitáry G. Emil hajdani lakhelye falán, a Fő utca 2. szám alatt helyezték el. A város egykori vezetőjét ábrázoló alkotást dr. Cser-Palkovics András polgármester és Csitáry Nóra, Csitáry G. Emil unokája leplezték le.

 

 

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata az egykori polgármester, Csitáry G. Emil és családja tiszteletére az egykori városvezető lakhelyénének falán avatott számukra emléket állító domborművet. A táblát civil kezdeményezésre helyezték el, az arra járókat emlékeztetve arra, hogy a legendás polgármester nem csak fizikai értelemben, hanem lélekben is építette, irányította, vezette szeretett városát. A jeles alkalomra az önkormányzat támogatásával és a Városfejlesztési Kft. kivitelezésében a ház homlokzata is megújulhatott.

Az ünnepség kezdetén Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke olvasott fel egy idézetet a vendégeknek Csitáry G. Emil Emlékiratok című könyvének Otthonteremtés fejezetéből. Az egykori városvezető megemlékezett jegyességének boldog időszakáról, apósáról és a Fő utca 2. szám alatti otthonuk kialakításáról, ahol - mint írta - oly boldog időket töltött a család, és amelyet talán csupán a máig meglévő keskeny és meredek lépcső miatt nem koboztak el a Csitáryaktól.

Dr. Cser-Palkovics András
polgármester avatóbeszédében köszöntötte a Csitáry család tagjait. Elmondta, hogy a Fő utca 2. szám alatt álló ingatlan egyik jelenlegi tulajdonosa adta az ötletet, amely nyomán Pintér Balázs szobrászművész megalkotta az emléktáblát. „Úgy gondolom, hogy Csitáry polgármester nagyot alkotott, mégpedig abban, hogy megelőzte a korát gondolkodásban. Egyszerre tisztelte ennek a városnak a hagyományait, értékeit, történelmét, mindent megtett társaival azért, hogy felébressze a várost álmából és az új kor szellemiségében letette a szilárd gazdaságunk alapjait, amely a közép- európai mérce szerint is megállja a helyét. Tudta, nem kérhetjük azt másoktól, hogy elevenítsék fel Székesfehérvár történelmi nagyságát akkor, ha maguk a város lakosai nem ismerik és nem büszkék arra. Ő vállalta ezt a harcot! Mindezzel egyidőben modern, szerethető, élhető és folyamatosan fejlődő várost épített. Neki köszönhetjük a strand mellett a mai Belvárost, számos utunkat és közintézményünket.” - emelte ki a polgármester, aki büszkén emlékezett a Szent István Emlékév 80. évfordulójára, és fájó szívvel beszélt azokról a méltatlan esztendőkről is, amikor az egykori városvezetőről még beszélni sem lehetett, nemhogy a munkásságáról büszkén megemlékezni.

Ahogy dr. Cser-Palkovics András mondta a dombormű Csitáry Nórával közös leleplezése, és az emlékezés virágainak elhelyezése előtt: „Ezzel a táblával és a virágokkal elődeink adósságát törlesztjük, büszkén vállalva Csitáry polgármester örökségét, és bízva abban, hogy, amikor letekint ránk, azt mondja, hogy igen, a ma fehérváriai is megteszik azt, amit ezért a városért meg kell tenni.”

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >