Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Folyamatosan fejlődik és bővül a székesfehérvári felsőoktatás
Folyamatosan fejlődik és bővül a székesfehérvári felsőoktatás Nyomtatás E-mail
Írta: Veres Richárd   
2018. augusztus 30.
ImageA pótfelvételi eljárás lezárult, a székesfehérvári felsőoktatási intézmények hallgatóinak köre ismét bővült, s létszáma véglegessé válik majd a szeptemberi beiratkozással.

 

 

A város mindenkinek gratulál, aki felvételt nyert valamely felsőoktatási intézménybe, egyúttal szeretettel meghívja az elsőéves hallgatókat a Vörösmarty Színházba a 2018. szeptember 6-án, csütörtökön 14 órától a közös felsőoktatási tanévnyitó ünnepségre, majd este az összegyetemi gólyatúrára – erősítette meg dr. Cser-Palkovics András polgármester szerdai sajtótájékoztatóján.


Az adatokból kiderül, hogy szeptembertől a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán, a Kodolányi János Egyetem fehérvári képzési helyén és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán tanuló hallgatók létszáma eléri az 1550 főt. A pótfelvételi adatait is beleszámítva 2018. szeptemberében összesen 470 új hallgató kezdi meg tanulmányait Székesfehérváron – nagy többségük nappali képzésben. 

A város hosszú távú tervei között szerepelt, hogy 3000 fős hallgatói közösség tanuljon és éljen a megyeszékhelyen, ésszerű és piacképes felsőoktatási kínálattal, amely a helyi társadalom igényeit, s a helyi gazdaság fenntartható fejlődését szolgálja. A megkezdett út felénél járunk a 2018/2019-es tanévre várható felsőoktatási létszámmal, ezért érdemes visszatekinteni, hogyan „indult a történet”.   

A Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Karát meg akarták szüntetni városunkban 2013-ban, ehhez képest a székesfehérvári felsőoktatás fejlődését sikerült elérni: a műszaki képzési terület fejlesztéséről meghozott döntéssel, a 1139/2014. (III. 14.) kormányhatározattal létrejött az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara – Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának és az említett intézményeknek a szövetségében.

Székesfehérváron, a Kormány szakpolitikai stratégiájával összhangban, a város kezdeményezésére elindult a duális képzési forma, amely a műszaki kar ipari beágyazottságát tovább növelte, és segítette népszerűvé válását a középiskolás diákok körében. A tavalyi felvettek létszámához képest 13,71%-os növekedés figyelhető meg, a legnépszerűbb szak továbbra is a mérnökinformatikus. Az egyetemi kar legfőbb erősségévé a duális képzési forma vált, amely minden szakon elérhető, emellett széles a műszaki kínálat, valamint az unikális földmérő és földrendező mérnök képzés is jelen van. A műszaki képzési terület ezzel fejlődési pályára állt, s a jövőben a cégekkel való szoros együttműködés eredményeként a kutatás-fejlesztés-innováció területén is várhatók eredmények, amelyek a várost, a lakosságát, a gazdaságot segíthetik a digitális átállás folyamatában.

2016-ban a műszaki felsőoktatásban tapasztalt pozitív eredmények hatására, valamint a fehérvári felsőoktatás piacképességének visszaigazolásaként további képzési területek előtt nyílt meg az út. Székesfehérvár Önkormányzata stratégiai partnerséget kötött a felsőoktatásban a gazdaságtudományi, közgazdaságtudományi és társadalomtudományi képzések hazai és nemzetközileg is elismert felsőoktatási szereplőjével, a Budapesti Corvinus Egyetemmel. A Székesfehérvári Campus megnyitásával a középiskolás diákok számára a ’Corvinus brand’, minőség elérhetővé vált városunkban. Az eltelt két tanév alatt az intézmény fehérvári képzési helyén tanuló hallgatók létszáma a tavalyihoz képest 50%-kal nőtt. Az infrastruktúra 2019. nyarára újabb épülettel bővül, amely további fejlődési teret enged az országosan ismerté váló campusnak. Az egyetem különlegessége, hogy a duális képzési bázisa szintén városunkban található, amely egyben mutatja az intézmény ipari kapcsolatrendszerének fejlettségét is, emellett az is fontos, hogy gazdálkodás és menedzsment, turizmus és vendéglátás, valamint sport területen is rendelkezik képzésekkel az intézmény. A Corvinus a minőség garanciája, amely a helyi társadalom igényein túlmenően, az izgalmas és színes értelmiségi légkör további fejlődéséhez is hozzájárul. 

A Kodolányi János Egyetem 2018. évben történő egyetemmé válásával, Székesfehérvár zeneművészeti központtá vált, és a művészeti képzések további fejlesztésével újabb utat nyit a tehetségek előtt. Az intézmény a városnak már eddig is megannyi művészt adott, akik a kulturális élet üde színfoltjai. Az egyetem művészeti profiljának erősödésével, a nemzetközi hallgatók megjelenésével a megyeszékhely tovább gazdagodhat.

A székesfehérvári felsőoktatás folyamatos erősödést mutat, ami önmagáért beszél - különösen az erős helyi gazdaság által keresett műszaki és gazdasági képzések tekintetében. Székesfehérvár gazdasági erejéből adódóan, valamint a felsőoktatási intézmények és a gazdasági szervezetek együttműködésének köszönhetően országosan is az egyik legnagyobb duális képzőhellyé vált. Az idei tanévben már mintegy 200 duális képzési hely áll a hallgatók rendelkezésére, amely a tavalyi évhez képest 14%-os bővülést mutat. Már félúton járunk a kitűzött célok eléréséhez a felsőoktatás-fejlesztés útján, még van mit tenni, de az önkormányzat az állammal és az egyetemekkel együtt a jövőben is mindent megtesz a helyi felsőoktatás bővítése érdekében.” - tette hozzá dr. Cser-Palkovics András polgármester.

A létszám bővülés a tanévnyitó tekintetében is jól látszik, hiszen kinőtte a Városháza Dísztermét az első évesek száma. Idén szeptember 6-án, csütörtökön 14.00 órakor a Vörösmarty Színházba hívták meg a diákokat a városi felsőoktatási tanévnyitóra, mely után egy új kezdeményezés indul: elsősöknek szeretnék bemutatni egy közös, összegyetemi játékon keresztül új otthonukat.

Dr. Cser-Palkovics András kiemelte: a városban egyrészt színes, tartalmas egyetemi éveket, másrészt pedig hosszú távú egzisztenciát biztosító későbbi otthont találhatnak a fehérvári képzésekbe bekapcsolódó hallgatók.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >