Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kárpát-medencei református tanévnyitó Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2018. szeptember 03.
ImageSzékesfehérváron rendezték a 2018-19-es tanév magyarajkú Kárpát-medencei reformátusság tanévnyitóját. A több, mint 125 köznevelési intézmény képviselői a Széchenyi úti református templomban gyűltek össze, hogy együtt kérjenek áldást az előttük álló tanévre.

 

 

A Kárpát-medencei Református Tanévnyitó gondolata 2010-ben Miskolcról indult és 2018. szeptember- 1-jén Székesfehérvár először adhatott az ünnepségnek otthont. A szombati programon a református oktatási intézmények vezetői, püspökök, a református zsinat egyházi és világi elöljárói vesznek részt a Kárpát-medence teljes területéről. A tanévnyitót a Széchenyi úti református templomban tartották, így a házigazda teendőit a Dunántúli Református Egyházkerület, azon belül a Székesfehérvári Református Gyülekezet látta el.

Főtiszteletű Steinbach József, a Dunántúli Regionális Egyházkerület püspökének igehirdetése után Berze János lelkészi elnök mutatta be a Székesfehérvári Református Egyházköszség által fenntartott intézményeket, köztük az óvodát és az iskolát.  Elmondta, hogy az 1829-37. között épült klasszicista templom, amely az ünnepi helyszínéül szolgálhat, a város legrégebbi protestáns temploma, amelyet az idők során tűzvész és a háború is megtépázott, és több felújítás után nyerhette el mai formáját, anya-egyházközségként szolgálva a gyülekezet számára. Az 1999 óta működtetett Olajfa Református Óvodában jelenleg négy csoportban, 88 kisgyermekkel foglalkoznak, felvállalva ezzel azt, hogy őket Krisztus szavának engedelmességére neveljék. Beszédében büszkén tért ki a 2002-ben alapított, 170 gyermeket oktató, 17 pedagógust foglalkoztató Talentum Református Általános Iskola tevékenységére is, amely az évek során, mint mondta, számos értékes embert nevelt ki mind a hitközség, mind Székesfehérvár, mind a társadalom számára.

Az ünnepség folytatásában dr. Huszti Pál főgondnok, a Zsinat világi elnöke osztotta meg a vendégekkel gondolatait. A főgondnok beszédében kifejtette, hogy milyen nagy szükségét látja a jelenkorban az egyház,  a református szellemben nevelést biztosító intézményeknek: „Az országnak ma is, sőt ma különösen szükségük van a tudományos ismeretek gazdag tárházával rendelkező, református-keresztyén hitükben szilárd alapokon álló, a magyar nemzet iránt egész életükre elkötelezett fiatalokra. Ők jelenthetik számunkra keresztyén hitvallásunk megtartásának zálogát itt, Európában, amely ezekben az időkben egyre látványosabban tagadja meg keresztyén mivoltát, és válogatás nélkül fogad be idegen vallású és kultúrájú néptömegeket.” - fejezte ki dr. Huszti Pál, aki Isten kegyelméből beszéde végén megnyitotta a 2018-19-es tanévet a Kárpát-medence református intézményei számára.

Dr. Lőrinczi Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közoktatásért felelős államtitkára köszöntőjében az egyházi nevelés fontosságát hangsúlyozta: „Jó látni, ahogy hazánk és a tágabb értelemben vett Magyarország református intézményei összefognak. A szétszakítottság évtizedei után az egyház összenövését követte az iskolák szakmai összeforrása, a közös munka. Hiszem, hogy közösen előrébb juthatunk, mintha egyedül megyünk…. ezért is üdvös a Kárpát-medencei magyar oktatási terv építése, amely a különböző régiók iskolái között kialakult.” Kitért arra, hogy a 600 oktatási intézményt felölelő állami fejlesztési folyamat során az állami és egyházi intézmények azonos feltételekkel vesznek részt. Mint mondta, ezért is tért ki hangsúlyosan a tavalyi évben, a Magyar Állam és a Református Egyházközösség között kötött megállapodás az oktatási feladatok ellátására.

A köszöntők sorát dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere zárta, aki kifejezte annak megtisztelő mivoltát, hogy abban az ezeréves történelmű városban rendezték meg a tanévnyitót, ahol Szent István letette a kereszténység alapjait. Beszédében nemcsak az intézméyvezetők és a gyerekek, hanem az őket nevelő szülők felé is intézett pár gondolatot beszéde során: „Ennek a városnak mindig, minden magyarra gondolnia kell! Büszkén valljuk, hogy diákváros vagyunk, ami nemcsak ennek a városnak, hanem ennek a nemzetnek egyaránt a jövőjét is jelenti. Kedves szülők: „Vigyük ki őket a világosságra!”, ahogy az a templom falára is üzenetként van írva. A mi dolgunk az, felnőttként, hogy megmutassuk gyermekeink számára mind a világi, mind a hitéletbeli utat és megadjuk számukra a biztonságot, a támogatást ezen az úton!” - hangzottak a polgármester szavai, aki gondolatai végén boldog, sikeres és eredményes tanévet kívánt mind a diákok, mind a tanárok számára.

A tanévnyitón átadták a Makkai Sándor-díjakat is, amelyet a Zsinat a református nevelési eszmények mindennapi gyakorlatba való átültetésében kiemelkedő szolgálatot végző magyarországi és határon túli pedagógusok elismerésére alapított 1997-ben. A szakmai munkáért és példamutató emberi-hitbeli magatartásért járó elismerést minden évben három pedagógus kapja meg, akik közül egy mindig határainkon túli. Az Oktatásügyi Bizottság idén Mészáros Szilviát (Székesfehérvár), Sebestyénné Balogh Erzsébetet (Túrkeve) és Farkas Ferencet (Kézdivásárhely) javasolta az elismerésre. Farkas Ferenc a díjazottak nevében tartott beszédében elmondta: tanítóként céljuk, hogy legjobb tudásuk és hitük szerint átadják a következő generációnak az elődeiktől kapott értékeket.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >