Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
A 90 éves Felsővárosi Általános Iskolában tartották a városi tanévnyitót Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea   
2018. szeptember 03.
ImageA 90 éves fennállását ünneplő Felsővárosi Általános Iskolában tartották a városi tanévnyitó ünnepséget. Dr. Cser-Palkovics András polgármester és Földi Zoltán, az iskola igazgatója mondott tanévnyitó köszöntőt, az intézmény diákjai pedig német gyermektáncokkal, versekkel és röplabda-bemutatóval szerepeltek az ünnepi műsorban.

 

 

Székesfehérváron hagyományai vannak a városi tanévnyitó ünnepségnek, melyet minden alkalommal egy jeles jubileumot ünneplő intézményben tartanak. A hétfőn kezdődő 2018/2019-es tanévet a 90 éves fennállását ünneplő Felsővárosi Általános Iskolában nyitották meg a város és az oktatásban érintett intézmények vezetőinek, képviselőinek részvételével.

A Himnusz elhangzását követően az iskola 3. és 8. osztályos tanulói adtak elő magyarországi német gyermektáncokat, körjátékokat és német nyelvű gyermekverseket, majd dr. Cser-Palkovics András tolmácsolta tanévnyitó gondolatait. Arról szólt többek között, hogy Székesfehérvárt okkal és joggal nevezhetjük diákvárosnak, ahol a köznevelés mindig kiemelt figyelmet kap. A tanévnyitó kapcsán mindig egy-egy olyan, kerek évfordulót ünneplő iskolára esik a választás, amely méltó arra, hogy a város összes diákját és intézményét köszöntse. Ilyen a Felsővárosi Általános Iskola is, mert azt a városrészt képviseli, amely leginkább tiszteli a hagyományait. Az iskola a felsővárosiak nagyon fontos közösségi tere és a hagyományápolás központja is egyben.
Arról is szólt, hogy miért jó diáknak lenni: „Az iskolában eltöltött sok-sok év legfontosabb kérdése, hogy milyenek lesztek és mit fogtok tenni felnőttként! Azt kívánom, hogy kapjátok meg azt a tudást és nevelést, amivel fel tudtok készülni arra, hogy az életben azt csinálhassátok, amit igazán szerettek. Így lesztek boldog felnőttek, és így lesznek boldogok a Ti gyermekeitek és unokáitok is!”
Székesfehérvár polgármestere békés, nyugodt, sikeres tanévet kívánt, és felajánlotta az Önkormányzat támogatását, hogy mindezt közös erővel, a szokásos fehérvári együttműködéssel valósítsa meg a város.

A köszöntőt követően egy tősgyökeres felsővárosi család három gyermeke mondott verset az iskolakezdés izgalmairól, majd az iskola énekkarának fellépésével folytatódott az ünnepség.

Ugyancsak köszöntötte a megjelenteket Földi Zoltán, a házigazda intézmény igazgatója, aki megtisztelőnek és szívmelengetőnek nevezte, hogy az ő intézményük lehet a városi tanévnyitó helyszíne. Azt mondta, az iskolás éveire mindenki emlékszik, ugyanis az iskolás korba lépve egészen új minőségű közösségi lét kezdődik, amely összeköti a pedagógusok, a tanítványok és a szülők sorsát.
A mai napon induló jubileumi tanévünkben sok-sok alkalmat kívánunk majd megélni, amely összekötő kapocsként szolgál az eltelt évtizedek felelevenítésében!” – tette hozzá, majd külön köszöntötte az első osztályba lépő gyerekeket, az iskola diákjait és a szülőket, kollégáitól pedig azt kérte, hogy továbbra is dolgozzanak együtt közös akarattal a város további dinamikus fejlődéséért.
Az igazgató idézte Anna Jameson írónő gondolatait: „Az oktatás valódi célja, hogy felnevelje az emberekben a halhatatlanság magját, melyet mindegyikünk magában hordoz, és a lehető legszebbre és a legnagyobbra nevelje a növényt, kihozza belőlünk mindazokat a képességeket, melyekkel Isten, a Teremtőnk felruházott minket.”

A tanévnyitó ünnepség a felsővárosi iskola látványos röplabda-bemutatójával, majd a Szózat közös eléneklésével zárult.

A Székesfehérvári Tankerületi Központ összesen 66 székhelyintézmény fenntartója, tagintézményekkel együtt 91 helyen folyik pedagógiai munka. Szeptemberben a teljes tankerületben várhatóan 24.134 tanulóval indul el a 2018/2019-es tanév, 2.194 elsős kisdiák kezdi meg tanulmányait  összesen 103 osztályban. Székesfehérváron összesen 20 iskolában indul el szeptember 3-án a mindennapos nevelő-oktató munka, a városban 965 iskolakezdő elsős lesz összesen 41 osztályban.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >