Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Megemlékezést tartanak hétfőn Varkocs György szobránál Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea   
2018. szeptember 03.
Városi megemlékezést tartanak szeptember 3-án Varkocs György szobránál, a fehérvári várkapitány hősi halálának 475. évfordulója alkalmából. Az eseményt hagyományosan koszorúzás zárja.

 

 

Ünnepi műsorral és koszorúzással emlékeznek a Belvárosban szeptember 3-án, hétfőn 10.00 órakor Varkocs György szobránál arra, hogy a fehérvári várkapitány 1543-ban hősi halált halt az oszmánok elleni küzdelemben.

A török sereg 1543. augusztus 23-án érkezett a város határába; az ostrom során elsőként a Sziget és Ingovány külvárosok estek el. Az oszmánok szeptember 2-án a várat is ostrom alá vették; a Budai kapunál vívott küzdelemben ekkor esett el a Budai külvárosban rekedt Varkocs György várkapitány. A vár feladását követően a védők szabad elvonulást kaptak, de a törökök később megszegték ígéretüket: a város lakosságával kegyetlenül leszámoltak és a királysíroknak sem kegyelmeztek, Szapolyai János holttestét kidobták a királyi bazilikából.

A hétfői megemlékezésen részt vesz többek között dr. Cser-Palkovics András polgármester és Tóth Tamás esperes. Köszöntőt mond Kulcsár Mihály, a Szent István Király Múzeum igazgatója, a műsorban Varró János, Kneifel György és Cserta Balázs működik közre.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >