Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow „Az önfeláldozó hazaszeretet, a hősiesség és a bátorság példája”
„Az önfeláldozó hazaszeretet, a hősiesség és a bátorság példája” Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2018. szeptember 04.
475 éve halt hősi halált Varkocs György: hagyományosan ünnepi műsorral és koszorúzással emlékeztek a fehérvári kapitány 1543-as, az oszmánok elleni harc során bekövetkezett hősi halálára. Kulcsár Mihály, a Szent István Király Múzeum igazgatója beszédében azt fogalmazta meg, hogy a kapitány és a védők vértanúhalála az önfeláldozó hazaszeretet, a hősiesség és a bátorság példája, és a feltámadás, a megújulás reményének az üzenetét hordozza magában.

 

 

Varkocs Györgyre, a törökök elleni harcban elesett fehérvári várkapitányra emlékeztek tegnap a Belvárosban.

A török sereg 1543. augusztus 23-án érkezett a város határába; az ostrom során elsőként a Sziget és Ingovány külvárosok estek el. Az oszmánok szeptember 2-án a várat is ostrom alá vették; a Budai kapunál vívott küzdelemben ekkor esett el a Budai külvárosban rekedt Varkocs György várkapitány. A vár feladását követően a védők szabad elvonulást kaptak, de a törökök később megszegték ígéretüket: a város lakosságával kegyetlenül leszámoltak és a királysíroknak sem kegyelmeztek, Szapolyai János holttestét kidobták a királyi bazilikából.

Kulcsár Mihály
, a Szent István Király Múzeum igazgatója ünnepi beszédében sorsfordítónak nevezte a történelmi eseményt – a koronázóváros kiemelkedő szerepét éppen ezzel összefüggésben veszítette el. Az igazgató Nándorfehérvár elestétől a Mohácsi vereségen és Buda megszállásán át Szulejmán hadjáratáig összefoglalta a történelmi tényeket, amelyek Székesfehérvárnak a túlerővel folytatott egyenlőtlen küzdelméhez, majd elestéhez vezettek.  A magyar haza és a kereszténység védelmében vértanúhalált halt várkapitányra, valamint a magyar, német és olasz hősökre emlékezve Kulcsár Mihály így fogalmazott: „Varkocs György 475 évvel ezelőtti hősi halála nemcsak a pusztulást és Fehérvár majd másfél évszázados török megszállását jelentheti számunkra. Sokkal inkább tekinthető az önfeláldozó hazaszeretet, a hősiesség és a bátorság példájának, üzenve egyúttal a feltámadás, a megújulás reményét is, melyet Fehérvár számára a török megszállás alóli végleges felszabadulása hozott el 1688-ban.” Azt mondta, hogy az üzenetet megértve állított a város szobrot a kapitánynak 80 évvel ezelőtt, és ezeket az értékeket tartja szem előtt Székesfehérvár a jelen megemlékezéseivel is.

Az ünnepi műsorban A török éppen lett az magyar ostora  és Az szép szabadságra, magyarság javára... című népzenei összeállításokat Varró János, Cserta Balázs és Kneifel György előadásában hallhatták a megemlékezés résztvevői.

Az ünnepséget hagyományosan koszorúzás zárta: Törő Gábor országgyűlési képviselő, dr. Cser-Palkovics András polgármester, dr. Tanárki Gábor, a Fejér Megyei Kormányhivatal igazgatója és Kulcsár Mihály közösen hajtottak fejet a szobor előtt. A rendezvényen részt vett Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője, valamint a megye, a város, a történelmi egyházak, a fegyveres és rendvédelmi szervek, valamint az intézmények és a civil szervezetek képviselői.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >