Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Vitaminból is fő a mértékletesség Nyomtatás E-mail
Írta: PatikaMagazin   
2018. szeptember 14.
ImageA megfázástól, influenzától tartva sokan kezdenek el különféle készítményeket vásárolni, ám ha nem figyelnek a sokszor azonos összetevőkre, túladagolás is lehet a vége – hívja fel a figyelmet dr. Hankó Balázs, a Semmelweis Egyetem Klinikai Központjának főgyógyszerésze.

 

 

Ha fáradtnak, kimerültnek, betegesnek érezzük magunkat, érdemes elgondolkodnunk a vitaminpótlás lehetőségén. A multivitaminok minden vitaminból, ásványi anyagból és nyomelemből tartalmazzák az ajánlott mennyiséget, vannak olyan készítmények, amelyeket életkorunk, egészségi állapotunk, nemünk, életmódunk alapján állítanak össze. Ha ilyet választunk, biztosan kivédhetjük a túladagolást – mondja dr. Hankó Balázs, leszögezve, hogy nagyon fontos a rendszeresség. Ezek a készítmények ugyanis csak akkor fejtik ki jótékony hatásukat, ha huzamosabb ideig, legalább egy szezonon keresztül szedjük őket.

 

 

A C- és D-vitaminnal sem árt vigyázni

 

Önállóan leginkább a C- és a D-vitamint szokták szedni, főként azért, mert erősítik az immunrendszert. Előbbi ráadásul kiváló antioxidáns, és mivel vízben oldódik, nem lehet túladagolni, a felesleges mennyiség ugyanis távozik a vizelettel. A túl sok C-vitamin ugyanakkor megterhelést jelent azoknak, akik veseproblémákkal küzdenek. Ezért nekik különösen fontos odafigyelni arra, hogy a megfázásos időszakban szedett egyéb készítmények, például a láz-, fájdalomcsökkentőt és köptetőt is tartalmazó, komplex szerek milyen dózisban tartalmaznak C-vitamint.

 

A D-vitamin ugyan zsírban oldódik, de a napsütés nélkülözése miatt mégsem árt azt télen rendszeresen pótolni. A D-vitamint a csecsemők és kisgyermekek olajos csepp formájában kaphatják meg, míg a nagyobb gyermekek és a felnőttek tablettát is szedhetnek. Nem mindig szükséges a napi alkalmazás, sőt nagyobb dózisok esetében heti bevitel ajánlott. Jó, ha tudjuk, hogy a D-vitamin segíti a magnézium felszívódását, így nem alkalmazható együtt a magnéziumtartalmú savlekötőkkel, míg más savlekötők gátolják a hasznosulását.

 

Kismamáknak kevesebb A-vitamin és több folsav szükséges

 

Az A-, E- és K-vitamint is el tudja tárolni a szervezetünk, vagyis ha nem figyelünk, könnyen túladagolhatjuk őket. Ezért ha változatosan étkezünk, nem feltétlenül kell naponta gondoskodnunk a pótlásukról. A kismamáknak kifejezetten ügyelniük kell arra, hogy kevesebb A-vitamint vigyenek be, mert árthatnak a magzatnak. A megfelelőfolsavbevitelre pedig kifejezetten figyelniük kell, ideális esetben már a gyermekvállalás előtt.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >