Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Kutya a vadász eb nélkül!
Kutya a vadász eb nélkül! Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea   
2018. október 10.
Igazi sztárnak számít a magyar vizsla a vadászkutyák körében Magyarországon és külföldön egyaránt. A fajta kiváló képességeiről személyesen is meggyőződhetünk az Országos Vizsla Főversenyen, amely péntektől vasárnapig tart a soponyai Ökoturisztikai Központban. A vasárnapi közönségnapon látványos engedelmességi és elhozó versenyszámokat, emellett agárfuttatást és íjászatot láthat a közönség, és lesz egy vizslás rajzkiállítás is. A belépés ingyenes.

 

 

A Hungarikum Bizottság 2017-ben a magyar pásztor- és vadászkutya fajtákat, köztük a magyar vizslát és a drótszőrű változatát a hungarikumok sorába emelte. A rövid szőrű magyar vizsla őse egy keleti kopófajta, amely a népvándorló magyarokkal érkezett Ázsiából. A mai modern formáját a XIX. században nyerte el. Igazi „mindenes” vadászkutya, jó szaglóérzék és keresőkedv jellemzi őket, igazi sztárnak számít nem csak Magyarországon.

Az 1972-re visszanyúló Országos Vizsla Főverseny újkori megrendezését az Országos Magyar Vadászkamara vállalta fel 2016-tól, hogy népszerűsítse a hagyományos vizslás vadászat sokszínűségét, kultúráját, illetve ösztönözze a speciális fajta kiképzését és használatát. A versenyt két regionális döntő előzi meg, ahonnan 8-8 kutya jut be a hétvégi megmérettetésbe. A versenyt 2018. október 12-14-én hagyományosan a VADEX Mezőföldi Zrt. Soponyai Ökoturisztikai Központjában rendezik meg. Úgynevezett mindenes verseny lesz, hiszen a  vizsla munkájának minden területét felöleli. Három részből, mezei, vízi és erdei tevékenységből áll, a teljesítendő feladatok között szerepel például a cserkelés, elfektetés, vércsapa követése, dúvad elhozás, vonszalék követése erdőben és viselkedés lőálláson hajtás közben.

A Főverseny ideje alatt a nagyközönséget is csalogató egyéb
programokkal teszik még izgalmasabbá a rendezvényt a vasárnapi közönségnapon.  A látványos, engedelmességi és elhozó versenyszámok mellett agárfuttatást, íjászatot, Állati jó! kisállat bemutatót is láthatnak az érdeklődők, részt vehetnek a Gilice Erdészeti Erdei Iskola és Óvoda foglalkozásán, megtekinthetik a főverseny történetét és a  „Vizsla, a mindentudó” című gyermekrajz pályázat alkotásait bemutató kiállítást is. Vasárnap az Ökocentrum erdészeti és vadászati múzeuma és nagyvadbemutató kertje nyitva áll a nagyközönség előtt.

A programsorozat különleges vadászati témákat is felkarol. Lesz emlékkonferencia a Károlyi család történetéről, illetve szemlét tartanak a VADEX Mezőföldi Zrt. területén a 2018-as vadászati szezonban terítékre hozott trófeákból. A tartalmas napot ünnepélyes eredményhirdetés zárja vasárnap 16.00 órakor.

A CACT Országos Vizsla Főverseny fővédnöke dr. Semjén Zsolt, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke. A programra ingyenes a belépés.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >