Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Hétfőn láthatja először a nagyközönség a limoges-i korpuszt Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2018. november 01.
Hétfőtől a nagyközönség is megismerheti azt a csodálatos leletet, ami a Szent István-székesegyházban végzett feltárások során került elő: a 800 éves, zománcberakású limoges-i korpuszt a szentélyen belül találták meg. A kegytárgyról Szent Imre ünnepén az ásatás vezetője, Reich Szabina régész tart vetítéssel egybekötött előadást 15 órakor, az értékes leletet a Városháza emeleti folyosóján állítják ki.

 

 

Szent Imre ünnepén, november 5-én, hétfőn 15 órakor a Városházán mutatják be a nagyközönségnek a Szent István-székesegyházban végzett feltárások során megtalált gótikus stílusú, 800 éves limoges-i korpuszt.

Három hónapig zajlottak a belső ásatások: a feltárási projekt Reich Szabina régész vezetésével tisztázta a területen álló középkori templomok építéstörténetét – a korábbi talajradaros vizsgálatok alapján talált falmaradványok feltárásával. A leletek az Árpád-ház koráig tartogatnak érdekességeket, amelyek közül a legértékesebb a zománcberakású kegytárgy, amit Dél-Franciaországban a 13. első felében készítettek. Valószínűleg kereskedelmi úton került a városba,  vagy az itt szolgáló francia klérikusok egyikének a tulajdonában állhatott. A ritka lelet is bizonyítja, hogy a Belvárosban egykor jelentős egyházi épület állt: a korpusz a szentélyen belül, az oltár körül került elő a feltöltési rétegben.

Az értékes leletről Reich Szabina tart vetítéssel egybekötött előadást a Díszteremben. A bemutatón részt vesz Spányi Antal megyés püspök és dr. Cser-Palkovics András polgármester.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >