Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Egészséges táplálkozással a rák ellen - 2. rész Nyomtatás E-mail
Írta: Galenus   
2018. november 06.
ImageA táplálkozás szövetségesünk lehet a rák elleni harcban. De mit tehetünk a bővebb ismeretszerzés és az elvek gyakorlatban történő alkalmazása érdekében? - 2. rész

 

 

Étrend-kiegészítők módjával

 

Amit tudunk

Tanulmányok sora számos helyen rámutatott, hogy az étrend-kiegészítők szedése – legyen szó multivitaminokról, szelénről vagy nagy dózisú C-vitaminról – valójában nem csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Sőt, dohányosoknál a béta-karotin-tartalmú étrend-kiegészítő és az E-vitamin szedése kapcsolatba hozható e kockázat fokozódásával. 

Egy közelmúltban írt amerikai tanulmány szerint a nagy dózisban szedett B6- (20 mg fölött naponta) és B12-vitamin (több mint 55 µg naponta) háromszorosára, illetve négyszeresére növelheti a tüdőrák kockázatát a dohányosoknál. 

Mindezek mellett azt is tudjuk, hogy a D-vitamin hiánya elősegíti a vastagbél-, mell- és prosztatarák kialakulását.

A gyakorlatban

50 év fölött főleg tanácsos pótolni a D-vitamint (különösen télen), de azért ne szedjünk véletlenszerűen ilyen tartalmú étrend-kiegészítőket orvosi véleményezés nélkül.

 

Jó tanács

Ne kompenzáljuk a helytelen táplálkozást étrend-kiegészítőkkel! Többet ér, ha kiegyensúlyozott étrendet követünk – előnyben részesítve a rákellenes táplálékokat.

Szövetségeseink lehetnek a rákellenes harcban...

  • Kávé


Egy brit kutatás szerint a napi 1 csésze kávéfogyasztás 2 csészével való növelése – mindegy, hogy koffeines vagy koffeinmentes kávéról van szó – akár 35%-kal csökkentheti a rákbetegség kialakulásának kockázatát.

Hogyan működik?


Az ajánlott, napi 3 csésze kávét lehetőleg cukor és édesítőszer nélkül fogyasszuk. A koffeintartalom pedig azért nem fontos, mert a kávé rákellenes hatása nem a koffeinnek tudható be, hanem a benne lévő flavonoidoknak, melyek az ízét adják.

 

  • Gránátalma

 

Egy amerikai tanulmány nemrégiben megerősítette, hogy a gránátalmalé megakadályozhatja az emlőrákot okozó sejtek burjánzását.

Hogyan működik?

Ajánlott minden reggel egy pohár gránátalmalevet meginni. Részesítsük előnyben a dobozos termékkel szemben az egész, héjas gyümölcsből frissen facsartat. Így a gyümölcs erős antioxidáns tartalma jobban érvényesül. Lehetőleg biogyümölcsből, hozzáadott cukor nélkül készítsük az italt.

 

  • Fokhagyma

 

Egy kínai tanulmány kimutatta, hogy a fokhagyma (legfeljebb) 85%-ig elpusztíthatja a mellrákot okozó sejteket, és max. 84%-ig csökkentheti a kialakulásért felelős sejtek proliferációs képességét.

Hogyan működik?

Nyersen felhasználva vagy főzve is profitálhatunk belőle. Így számos ételhez hozzáadhatjuk, de ajánlott szelénben gazdag táplálékokkal társítani (pl. hallal vagy szárnyashússal), mert a rákellenes összetevők együttesen javítják a hatékonyságot.

 

  • Kurkuma

 

Számos klinikai kutatás eredménye rávilágított, hogy ez a fűszer – mely az indiai fűszerkeverékek egyik legfontosabb összetevője – kétségkívül rákellenes hatással rendelkezik.

Hogyan működik?

Egy indiai tanulmány szerint a kurkuma fekete borssal keverve – 20 mg bors/2 g arányban – még jelentékenyebb módon növeli ezt a jótékony hatást. Arra ügyelni kell, hogy a kurkumát nem szabad fogyasztani gyomorégés esetén és sebészeti beavatkozás előtt.

 

  • Zöld tea

 

A zöld tea erős antioxidáns hatású vegyületeket (polifenolokat) tartalmaz, melyek többek közt rákellenes hatásúak is. Azt viszont tudni kell róla, hogy a főzetet nem szabad 60 fok fölé hevíteni, nehogy elpusztítsuk ezen hatóanyagokat. Így a zöld teát lehetőleg frissen készítve fogyasszuk, és kerüljük termoszban való tárolását. Legalább 1 csészényivel kalkuláljunk naponta – de a fentebb említett előnyök miatt ne hagyjuk el eddigi kávénkat sem. Válasszunk, ha lehet, japán zöld teát, mert az még gazdagabb rákellenes hatóanyagokban.

 

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >