Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow MEGHIÚSUL A FEJLESZTÉS?
MEGHIÚSUL A FEJLESZTÉS? Nyomtatás E-mail
Írta: fejer.hu   
2009. január 26.

Az egészségügy történetének legnagyobb fejlesztése valósulhat meg azzal, hogy a kormány megemelte a póluskórházak pályázati keretét - jelentette be Vojnik Mária, a szaktárca államtitkára a kabinet január 21-ei ülését követően. Az első fordulóban nyertesnek nyilvánított nyolc intézmény között hiába kerestük a Fejér Megyei Szent György Kórházat.

Az Új Magyarország fejlesztési terv keretein belül kiírt, az Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban címet viselő, kiemelt uniós pályázat első fordulójának eredményét ismertette Vojnik Mária, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára a kormány január 21-ei ülését követően. Mint elmondta, a 75 milliárd forintos pályázati keretet a kormány 10,2 milliárd forinttal egészítette ki, így az 85,2 milliárd forintra nőtt.

Az uniós program keretében megújulhat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Jósa András Oktató Kórháza Nyíregyházán, a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza Kecskeméten, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház Miskolcon, a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat, valamint a Pécsi Tudományegyetem kórháza.

Ez a döntés azt jelenti, hogy a Fejér Megyei Szent György Kórház uniós pályázatának megvalósítását - a 12 milliárdos fejlesztési programot - nem támogatja a kormány. A szaktárca honlapján megyei kórházunk a 9., „tartalék” helyen szerepel…

Megkérdeztük dr. Szabó László, a Fejér Megyei Szent György Kórház főigazgatója véleményét a kormánydöntéssel kapcsolatban:

- A Fejér Megyei Szent György Kórház felelős vezetőjeként mély meggyőződésem: Közép-Dunántúl lakosságával szemben elkövetett súlyos hiba lenne, ha ez a régió nem kapná meg a póluskórházát. A pályázat meghirdetett célja ugyanis az volt, hogy minden régióban jöjjön létre egy csúcsintézmény… A kórházunk munkatársai sok százezer ember egészségügyi ellátásáért felelnek, és hosszú ideje kemény munkával készülnek a közép-dunántúli térség lakosságának ellátására. Ennek érdekében példaszerűen együttműködünk a veszprémi és most már a tatabányai társintézménnyel is, továbbá a városi kórházakkal. Felelősségünk nem csak a ma, hanem a jövőben itt élők iránt is jelentős. Meggyőződésem szerint szakmailag elhibázott, igazságtalan és jogilag is aggályos megfosztani a térséget a póluskórház kialakításának lehetőségétől. Az elmúlt hetekben nagyon sok tekintélyes, a kórházzal közvetlen kapcsolatban nem álló szakember, közigazgatásban és a politika különböző oldalain tevékenykedő személyiség jelezte, hogy egyetért a kórház törekvéseivel, kiválónak tartja a programját, és támogatja a fejlesztését. Olyanok is jelezték, hogy a kórházunk pályázata kiváló, akik a bírálati folyamat során ismerték meg a pályázatokat. Ezért is érthetetlen a döntés. Ezek a döntések évtizedekre meghatározzák Magyarország egészségügyi ellátását. Ha így marad, akkor a közép-dunántúliak sokkal rosszabb helyzetbe kerülnek, mint a máshol élők. Ez a furcsa pályázati eredmény nagyon rossz folyamatot indíthat meg, miközben másutt távlatok nyílnak meg a betegellátás, a szakmai fejlesztések előtt. Erkölcsi kötelességünk mindent megtenni a kormány jelenlegi állásfoglalásának felülvizsgálatáért, hiszen az még a pályázati kiírásnak is ellentmond. A kormánydöntés megváltoztatásáért minden szakmai, közigazgatási és jogi fórumot igénybe kell venni. Arra kérek minden, a térség lakosságának ellátásáért felelősséget érző, elkötelezett közéleti személyiséget, hogy ebben a törekvésünkben támogassanak bennünket.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >