Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Adventi finomságok: sajt és bor birsalmából
Adventi finomságok: sajt és bor birsalmából Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2018. december 25.
ImageA birsalmát nem csak azért ajánlott fogyasztani, mert erősíti az immunrendszert, hanem azért is, mert nagyon sok finomság készülhet belőle! Itt van például a birsalmasajt, ami még a dédszüleink asztaláról sem hiányozhatott...

 

 

Hazánkban a 17. században rengeteg birs termett, s a találékony háziasszonyok finom lekvárt és birsalmasajtot készítettek belőle.

Az első magyar nyelven fennmaradt szakácskönyv - mely Misztótfalusi Kis Miklós kolozsvári nyomdájában készült - már hét birsreceptet tartalmazott! Mindegyiknél nádmézet ajánlott édesítésként, a hozzávalók között pedig gyömbért, fahéjat és szegfűszeget is találhatunk.

Hogy mikor került először mogyoró, dió, mandula a birsalmasajtba, azt nem lehet tudni, de az biztos, hogy évszázadokon át a legnépszerűbb téli csemegének számított Magyarországon az olajos magvakkal dúsított (vagy azt mellőző) birsalmasajt.

A birs formába öntése számos országban nagy múltra tekint vissza. Ha egy spanyol azt mondja, hogy dulce de membrillo vagy carne de membrillo, akkor az birsalmasajtot jelent. A francia pâte de coing-nak hívja, az angol quince cheese-nek, a német pedig Quittenbrot-nak  vagy Quittenkonfekt-nek. A spanyol birsalmasajt régen csak cukrot (mézet) és gyümölcsöt tartalmazott, és az adventi időszakban minden asztalon előkelő helyet foglalt el (akár kenyérre szelve is fogyasztották).

A birsalmasajtot mindenki másként csinálja. Van, aki meghámozza a gyümölcsöt, a magházat is kivágja belőle. Más nem fárad ilyen előkészítő munkákkal, hanem egyszerűen csak beledob körülbelül 3 kg birsalmát egy nagy kuktába, ráönt egy pohár vizet, majd húsz percig forralja. Ezt követően könnyedén leválik a hús a magházról. Miután kihűlt a birs, egyszerűen lehúzható a héj, és kiszedhető a férges rész (ami nem puhul meg, így egyszerűen kiválogatható).

Ha már előttünk van egy hatalmas tál finom hús, akkor vehetjük is elő a tumixgépet és jöhet a zúzás! 1 kg péphez 80 dkg cukrot szórjunk, az elegyet pedig egy tűzálló tálba fektetve süssük 850 Watton, 15 percig a mikrohullámú sütőben. (Van, aki  tesz bele citromlevet, almalevet is.) Tetőt ne tegyünk rá, hogy el tudjon párologni belőle a víz! Arra is figyeljünk, hogy a tál csak 2/3-ig legyen megtöltve, nehogy kicsurogjon!

 

A cikk folytatása  elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://www.fmc.hu/2018/12/22/adventi-finomsagok-sajt-es-bor-birsalmabol/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >