Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Szilveszter: lehet normálisan?
Szilveszter: lehet normálisan? Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2018. december 29.
A kérdés aktuális, de felesleges. Az év utolsó napján az emberek többsége féktelenül ünnepel, és látványos tűzijátékkal, fülsiketítő petárdázással búcsúztatja az évet, hiába veszélyes, hiába okozhat súlyos sérüléseket és tüzet, hiába üldöznek el vele ezernyi riadt állatot.

 

 

A biztonságos szórakozás érdekében be kell(ene) tartani a pirotechnikai termékekre vonatkozó szabályokat. A baj a feltételes móddal van, ugyanis szabály az létezik, ám olyan, aki azt be is tartja, alig. Miért? Mert mifelénk a rendszerváltás óta rengeteget változott a világ. A nagy szabadságban sokan úgy érzik, mindent megtehetnek, "jogom van hozzá", mondják, miközben azt sem tudják, valójában miről is beszélnek...

 
Szóval van szabály, vannak elvileg komoly szankciók, de ez sem tartja vissza a szilveszteri durrogató, pufogtató - főleg - fiatalokat. Leginkább azért nem, mert a rend éber őrei sem igazán alkalmazzák a szankciókat, csak súlyos, szélsőséges esetben lépnek, egyébként pedig elnézik, eltűrik a sokszor eszetlen durrogtatást, aminek következtében százezrek átkozódnak, mivel még újév reggelén sem tudnak aludni, s ezrek siratják a riadalomtól világgá szökött házi kedvenc kutyát, macskát, egyéb kisállatot.
 
Csak a tények kedvéért: KIZÁRÓLAG az engedélyezett, kisebb hanghatással járó pirotechnikai eszközöket lehet használni, azokat is KIZÁRÓLAG december 31-én 18.00 órától január 1-jén reggel 6-ig. Ennek dacára már december 29-30-án egyre több petárda (ja, hogy az teljesen be van tiltva, árusítani sem lehet, mégis teli van velük az ország? Kit érdekel...) durrog, majd szilveszterkor és újévkor szinte végig, reggeltől, másnap estig. De a nagyobb városokban sokszor még január közepén is hallani 1-1 "hű, de vagány vagyok" alapon elpufogtatott piroeszköz hangját.
 
Addig amíg a szabályok betartatása, a szankcionálás nem lesz szigorúbb, hiú ábránd változást várni. Addig marad az eszetlen durrogtatás, az állattartók és a normális mulatozást támogatók bosszantása. De, most őszintén: ahol különösebb szankciók nélkül lehet az Országház előtt rombolni, törni-zúzni, jótékonysági célokat szolgáló szánkókat gyújtogatni, provokálni, fél méterről arcon köpködni a rendőröket, ott mitől is lenne szabálykövető a szilveszteri durrogtató? Durrogtat, ahogy és amennyit csak akar, mert nincs aki és ami visszatartsa...
 
Mindenesetre nagy betűs TISZTELET a kivételeknek, akiknek fontos mások nyugalma, lelki békéje és kisállatának védelme! Merthogy vannak ilyenek is. Remélhetőleg egyszer ők lesznek többségben.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >