Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Egyház arrow -A Biblia provokál-
-A Biblia provokál- Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. május 24.

ImageAz Egyházmegyei Múzeumban tavaly Szent Imre ezer éves kultuszáról emlékeztek meg, most pedig a Biblia Évéhez kapcsolódóan Bibliai találkozásokat szemlélhetnek meg a látogatók. Az idei tárlat ugyanolyan nagyszabású és műkincs-ritkaságokkal gazdag repertoárt vonultat a nagyközönség elé, mint az előző.

A „Bibliai találkozások” megnyitójára ma délelőtt került sor a Püspökség udvarában, ahol Mózessy Gergely gyűjteményigazgató üdvözölte a vendégeket, s köszönte meg Spányi Antalnak és a Székesfehérvári Egyházmegyének a kiállítás létrejöttét. Az elmúlt években ugyanis az egyházi gyűjtemények helyzete ellehetetlenült, s az ő támogatásuk nélkül nem tudtak volna alapos kutató-munkákat végezni és tárlatokat szervezni.

Mózessy Gergely bevezetője után a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium kamarazenekarának előadása volt látható, s felléptek a bicskei Szent László Általános Iskola néptáncosai is „Pünkösdlő” előadásukkal.

A kiállítás kurátora Smohay András művészettörténész beszédében elmondta: a Biblia provokál. Senkit sem hagy érintetlenül. Sokszor nehéz úgy élni, hogy az a Szentírásban foglaltaknak megfelelő legyen. A Biblia azonban több olyan mintát is bemutat, amelyből erőt meríthetünk. Ezek olyan történelmi személyek találkozásai a Jóistennel, akik gyarlók voltak és sokszor megbotlottak ugyan, de az Úr mégis feléjük nyújtotta kezét, s felsegítette őket.

A kiállítást – méltóképpen – a megyés főpásztor nyitotta meg, aki kifejtette: A Biblia Évének meghirdetése sokak számára hatalmas örömet jelentett, mivel a Szentírás a keresztény ember életének középpontjában áll. Így pedig még előtérbe került társadalmi szinten is. A Biblia sokban hasonlít és sokban eltér más könyvektől. Le kell ülni, el kell olvasni, s az ember lassan megtanulja a betűk értelmét. De mi van azzal az üzenettel, amit a Szentírás át akar adni mindenkinek?

Ez egy olyan könyv, amelynek Isten és ember egyaránt szerzője. Isten sugallja a tartalmat, az ember, a szentíró pedig, aki imádságos lélekkel figyel az Úrra, leírja és továbbadja a hallottakat, hogy az eljusson mindenkihez. A Biblia eligazítást ad az élet sűrűjében. Megmutatja, hogyan kell élnünk, s erkölcsileg miképpen emelkedhetünk fel.

A most nyílt tárlaton nagyon sok érdekesség tárul a látogatók elé. Nemcsak Bibliákat, nyomtatot , bekötött, régi írásokat szemlélhetünk meg, hanem a Székesfehérvári Egyházmegye a zsidó múzeumból „kölcsönzött” egy tóratekercset is (ami kuriózumnak számít). Ezen kívül nagyon sok szép festményt, rézkarc került a kiállító-termekbe, amelyek állami egyházi gyűjteményekből és magánszemélyek gyűjteményeiből valók. Olyan műtárgyak, amelyek nagy része még sose volt kiállítva.

Rendkívül érdekes például a Gutenberg-féle könyvnyomtató készülék, bár igazi kuriózumnak és szemet gyönyörködtető daraboknak mégis az ősi, üvegtárlókba zárt könyvritkaságok számítanak.

Image
Fotó: Temesvári Márta

 
< Előző   Következő >