Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Digitális felnőttképzés a szakemberhiány megoldására
Digitális felnőttképzés a szakemberhiány megoldására Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2019. január 16.
ImageFelnőttképzési tanfolyam indult az Alba Innovár Digitális Élményközpontban: az intelligens gyártási technológiák kezelését, menedzselését tanuló 20 résztvevő az Arconic Európai Keréktermék Kft. gyártósori dolgozója.

 

 

A résztvevőket dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte azokkal a gondolatokkal, hogy az egyedülálló program célja: a minél magasabb hozzáadott értékkel rendelkező munkahelyek minél magasabb jövedelmet biztosíthassanak az embereknek – már a jelen munkavállalói számára.


Az Önkormányzat az elmúlt év tavaszán megszervezte az Ipar 4.0 fórumot a város meghatározó vállalatai részvételével: itt a legfőbb problémaként a szakemberképzés hiányát fogalmazták meg. Az Alba Innovár Digitális Élményközpontban már nyáron beindult a digitálisoperátor-képzés, most pedig felnőttképzési tanfolyamot indítottak. A 320 órás digitálisszakember-képzési program elvégzésével, ami heti két nap tanulást jelent, a résztvevők intelligens gyártási technológiák kezelésére, menedzselésére lesznek képesek. Az Arconic Európai Keréktermék Kft., az Alba Innovár és az Óbudai Egyetem együttműködésével a világon is példa nélküli programot valósít meg.

Dr. Cser-Palkovics András
polgármester köszöntötte a képzés résztvevőit, és a digitális technológiák elsajátításának a fontosságát hangsúlyozta, amelyet a központnak a fiatalokat megszólító küldetése is megfogalmaz: „Azonban nemcsak a jövő munkahelyeiről beszélünk, hanem a jelen munkahelyeiről is: nem várhatunk arra, hogy a ma fiataljai egyszer ebbe belenőjenek. Tudomásul kell vennünk, hogy a ma munkavállalóinak is tenniük kell azért, hogy digitális kompetencia birtokában 5-10-15-20 év múlva is rendelkezzenek munkahellyel. A magasabb hozzáadott értékkel ez pedig biztosan magasabb jövedelmet is jelent.” A polgármester méltatta az együttműködést a központtal és a vállalattal, ami a pilot program elindítását feltételezi; a magas munkahelyszámok betöltésében – tette hozzá – a városnak és a munkáltatóknak is felelőssége van: az Alba Innovár 2 program ennek a felelősségnek a közös vállalását jelenti. Dr. Cser-Palkovics András kifejezte, hogy a munkahelyek kérdésében ma Magyarországon az elsőrendű probléma a munkavégzéshez szükséges megfelelő tudás megszerzése. 

Az Arconic-Köfém Keréktermék gyáregység elkötelezett a magas fokú automatizálás és az intelligens gyártási technológiák telepítésében; a sikereket a folyamatos fejlődés mellett a hatékony működtetésnek köszönhetik, amiben számottevő a dolgozók elhivatottsága és szakértelme, fogalmazott Darázs Attila termelésvezető. „Az üzemünk méltán lehet büszke arra, hogy az elmúlt 22 évben a tudás javarészt belső erőforrásra építkezik, célorientált külső és belső képzéssel képesek voltunk és vagyunk a gyártósori kollegáink 80%-ának szakmai karrierlehetőséget biztosítani. Ezért tartom nagy lehetőségnek, hogy az Alba Innovár csapatával közösen el tudjuk indítani ezt a programot.” A termelésvezető az európai és tengerentúli, hasonló innovációs fejlesztő központok működéséről szerzett tapasztalatai kapcsán elmondta, hogy a program valóban kiemelkedő és egyedi: negyven emberrel indították el a képzést, és az alapozó tanfolyam eredményeit figyelembe véve húszan vesznek részt a haladó tréningen a gyártósori dolgozók közül.

Laufer Tamás
központvezető kifejezte, hogy az Alba Innovár 2 egyedülálló felnőttképzésének lényege abban áll, hogy a vállalatok igényei felől indul. Méltatta továbbá a vállalat támogatását, amely mind anyagi befektetéssel, mind a munkaidőben végzett képzéssel segíti a programot.

A tanfolyam résztvevőinek köszöntésén részt vett Égi Tamás alpolgármester, belvárosi önkormányzati képviselő.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >