Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Az olimpia a célja az Alba Triatlon klasszisának
Az olimpia a célja az Alba Triatlon klasszisának Nyomtatás E-mail
Írta: Somos Zoltán   
2019. január 16.
Székesfehérvár polgármestere a Városházán fogadta Dévay Márkot, aki tavalyi eredményeivel a felnőtt nemzetközi triatlon mezőnyben is markánsan letette névjegyét. A huszonkét éves versenyző ebben az évben már a 2020-as tokiói olimpiát helyezi a versenyzése fókuszába, ezért több, a World Triathlon Series-be tartozó nagy versenyen is elindul.

 

 

2018-ra minden adottá vált ahhoz, hogy Dévay Márk a fehérvári színeket képviselve harcoljon az olimpiai kvalifikációért, illetve a jobbnál jobb eredményekért itthon, de elsősorban külföldön. Már a szezon is jól indult az Alba Triatlon SE sportolója számára, a tavaszi első Európa-kupákon rendre a legjobbak között ért célba. A nyár még ennél is jobban sikerült az idősebbik Dévay-fiú számára: tizenegyedik lett a sprint Eb-n, majd hetedik az olimpiai távú Európa-bajnokságon Glasgowban, ahol a magyar csapat tagjaként egy negyedik helyezést is szerzett a mix-váltóval. Márk a szeptemberi világbajnokságon, Ausztráliában is kitett magáért, az U23-asok között tizenegyedik helyen zárt, majd Izraelben a korosztály kontinensviadalán lett kilencedik. Az esztendőt Portugáliában zárta, ahol negyedik lett, ezzel összesítésben megnyerte az Európa-kupát!

Mindezek után nem meglepő, hogy az Európai Triatlon Szövetség (ETU) Dévay Márkot is az év férfi triatlonistái közé választotta. Elért eredményeit elismerve és a város sporthírnevének öregbítését megköszönve fogadta a Városházán a válogatott sportolót dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere gratulált az eddigi eredményekhez, kiemelve, hogy egy igazán kemény, emberpróbáló sportágban bizonyítja tehetségét az Alba Triatlon kiválósága. „Nem mehetünk el szó nélkül a teljesítmény mellett, amit Márk letett az asztalra. A város közössége számára mindig öröm, amikor fehérvári sportoló nagy sikert ér el, hiszen városunkat is képviseli. Gratulálunk a klubnak és a családnak is, utóbbinak duplán, hiszen Márk édesapja egyben az edzője is!” – mondta a polgármester.

„Meglepetés volt számomra az európai szövetség elismerése, ilyen fiatalon nem számíthattam rá. Meg kellett dolgozni érte, nagyon sokat edzettem, edzek. Alapozás idején akár heti harminc óra is lehet az edzésmunka, olykor száz perces, vagy éppen száz kilométeres tréningekkel.” – ecsetelte az elvégzett munka nagyságát Dévay Márk.

Az Alba Triatlon SE alelnöke, Skoff Gábor köszönetet mondott a városnak a segítségért, amely nélkül nem lehetett volna Dévay Márkot, vagy öccsét, Zsombort Fehérvárra igazolni. Kiemelte a nyári Európa-kupa sikerét is, amely a várost „feltette” triatlonos térképre. „Márk és Zsombor is példakép, motiválják a gyerekeket, akikből egyre több van az egyesületben. Mintegy nyolcvan gyerek és közel negyven felnőtt sportol jelenleg az Alba Triatlonban.”

Elhangzott, hogy Dévay Márk célba vette a tokiói olimpiát, amelynek első kvótaszerző időszaka 2019 májusáig tart. Fiatal versenyzőként akkor sem történik tragédia, ha nem jut ki erre az olimpiára, de a távlati cél mindenképpen az, hogy Székesfehérvárt képviselhesse a nyári játékokon. Az ötvenöt fős olimpiai mezőnybe két-két férfi és női triatlonos kerülhet be Magyarországról, ehhez megfelelő mennyiségű pontszámot kell gyűjteni a nagy versenyeken. Dévay László edző-édesapa elmondta, hogy nemcsak a felkészültségen, hanem az anyagi lehetőségeken is múlik, mit érhet el egy versenyző a kvalifikációban, hiszen rengeteg versenyre kellene elutazni. A szövetség és Székesfehérvár támogatja Dévay Márkot, egyéb szponzorok egyelőre nem jelentkeztek. Az első félévre biztosítottak az anyagi feltételek.

Dr. Cser-Palkovics András ezzel kapcsolatban elmondta, a város a továbbiakban is szeretné támogatni azokat a sportolókat, akik olimpiai részvételre pályáznak. „Aki pedig olimpikonná válik, morálisan is rászolgált arra, hogy az önkormányzat biztosítsa a felkészüléséhez szükséges anyagiakat, hiszen a várost is képviselni fogja a legnagyobb versenyen. Szerencsére az utóbbi években minden olimpián voltak fehérváriak a magyar csapatban.” – emlékeztetett a polgármester, hozzátéve, hogy igyekezni fognak egyéb támogatókat is Dévay Márk mellé állítani.

A városházi találkozón jelen volt Mészáros Attila alpolgármester, az Alba Triatlon tiszteletbeli elnöke, valamint Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >