Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Megfáztál? Lázas vagy? Használd a természet erejét a gyógyuláshoz! - 3. rész
Megfáztál? Lázas vagy? Használd a természet erejét a gyógyuláshoz! - 3. rész Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2019. január 17.
ImageGyógyszer vagy gyümölcs / zöldség? Mi vonzóbb egy beteg számára, aki gyógyulni akar? Valószínűleg a természet ereje, amely vitaminokkal tölti fel testünket.

 

 

Van élet a gyógyszereken túl is! – tudhatták meg olvasóim a négy felvonásosra tervezett cikksorozat első és második részéből. Bemutattam már a hagyma(tea), a csipkebogyó, a citrom, a koktélnarancs, a fügekaktusz, a datolyaszilva, a naspolya, a csipkebogyó és a gránátalma jótékony hatását, most pedig tovább kutatunk a náthás / influenzás időszak gyógyító „növényei” között.

Elsőként nézzük meg a gyömbért, amely remek gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, valamint mikrobaellenes hatású. Jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat, cinket és szilikont. Nemhiába az egyik legrégebben használt növény a gyógyhatásai miatt.

Segít megelőzni a megfázást és az influenzát. Melegítő, izzasztó hatású, vírus- és baktériumellenes hatóanyagai is vannak, csillapítja a köhögést, csökkenti a lázat, felturbózza az immunrendszert. Megfázás és influenza esetén naponta többször ajánlatos a gyömbér fogyasztása.

Ha a megfázásunkat akarjuk kezelni vele, akkor forraljunk fel egy liter vizet, tegyünk bele egy teáskanál őrölt gyömbért, és inhaláljunk vele törölköző alatt! Így segíthetünk a letapadt váladék feloldódásában.

Ha teát akarunk inni, akkor reszeljünk le egy kis darab gyömbért, forrázzuk le 2 dl vízzel, hagyjuk állni tíz percig, szűrjük le, és a kész italt kortyolgassuk el. (Ízesíteni sem kell.)

Mivel gyulladáscsökkentő hatású, ízületi fájdalmak esetén is érdemes kihasználni gyógyerejét: reumára, a térd degeneratív ízületi gyulladása okozta fájdalomra remekül alkalmazható.

A köhögéscsillapító hatású papsajt szó szerint úton-útfélen elérhető. Kinő a kidőlt, régi kerítés mellett, a komposztáló közelében vagy a tyúkudvar sarkán is (amíg a csirkék rá nem bukkannak). A papsajtot hörghurut, köhögés, rekedtség, mandula- és gégegyulladás, gyomor- és bélfekély gyógyítására is használhatjuk.

 Hatóanyagai: antocián glikozid, cserző anyag, foszfor, kalcium, nitrogén, polifenol, tannin, vas. A, B1, B2, B3, C-vitamint tartalmaz.

A papsajtot főként gyulladt nyálkahártyák gyógyítására alkalmazhatjuk tea formájában. A teához vegyünk egy púpozott kanál szárított növényt, áztassuk bele egy csésze hideg vízbe, majd melegítsük fel, szűrjük le és kortyolgassunk el belőle naponta két-három csészével.

A tea jó gyomor- és hólyaghurut, a gyomor és a bélutak, gyomor- és bélfekély gyógyításakor is. Használhatjuk tüdőtágulatra is. Ebben az esetben ne csak igyuk, hanem éjszakánként borogatást is tegyünk belőle a mellkasunkra. Ilyenkor jól melegítsük fel a folyadékot, mielőtt átitatjuk vele a textíliát! A gyomrunkon és a mellkasunkon kívül a szemünkre is kerülhet a teából, ha szárazságot tapasztalunk.

Ha öblögetni akarunk – például a torkunkat, garatunkat, a gyulladt szájüregünket -, akkor főként a leveleket és a fiatal hajtásokat főzzük fel (egy maréknyit) egy-másfél liter vízbe téve.

A banán és a citrusfélék után a kiviből fogyasztja a legtöbbet a magyar lakosság. A finom, lédús gyümölcs számos jótékony hatással rendelkezik: védi a szívet, hozzájárul a fogak egészségéhez, mérsékli a fogszuvasodás kockázatát, óvja a bőrt, segít a méregtelenítésben is.

 

A  cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://www.fmc.hu/2019/01/12/megfaztal-lazas-vagy-hasznald-a-termeszet-erejet-a-gyogyulashoz-3-resz/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >