Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Filmet mutattak be Szent László Erdélyben még ma is élő kultuszáról
Filmet mutattak be Szent László Erdélyben még ma is élő kultuszáról Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2019. január 21.
ImageSzent László nyomában indult el Vakler Lajos szerkesztő-riporter: Erdélyben látogatott meg középkori templomokat, amelyeknek a falképei a lovagkirály kultuszát őrzik az ábrázolt leánymentés legendájából. A dokumentumfilmet a Városházán mutatták be, ahol fotókiállítás is nyílt Simon Erika fotóriporter munkáiból. 13 település csodálatos sorozatai, freskói és töredékes képei láthatóak a történelmi-művészettörténeti áttekintést is adó filmben, amely minden székesfehérvári iskolába és könyvtárba eljut a közeljövőben.

 

 

Két éve Szent István emlékeit kutatta Rómában, tavaly pedig Szent László nyomában Erdélyben címmel készített dokumentumfilmet Vakler Lajos szerkesztő-riporter. Az ünnepélyes bemutatót a Városháza Dísztermében tartották, míg az emeleti folyosón fotókiállítás nyílt Simon Erika fotóriporter kapcsolódó alkotásaiból, amelyek a 13 állomásból álló utat dokumentálják.

Dr. Cser-Palkovics András
polgármester köszöntőjében az izgalmas, Szent László nyomában, Erdélyben tett utazás kapcsán a Díszterem vonatkozó falfelirataira utalt: itthon és otthon is vagyunk ebben a témában, fogalmazott. A felvállalt küldetésért köszönetet mondva kifejezte: „Történelmünkben mindig van mit feldolgozni, mindig van mit egy kicsit másként feldolgozni – és mindig van lehetőség egy kis kitekintésre is. Ez a film és a kiállítás fotói is erre adnak lehetőséget.” Végezetül a nyilvánosság előtt felfedett egy kis műhelytitkot: az alkotók már tervezik a folytatást!

Vakler Lajos
a stáb nevében megköszönte a támogatók segítségét: az Önkormányzatnak, a Fehérvár Médiacentrumnak és a Videoton Dolgozókért Alapítványnak. A film létrehozásának motivációjáról a királyi koronázóváros tiszteletét, a székelyföldi verstáborban szerzett élményeket és a megtapasztalt tiszta identitástudatot említette meg. Mint elmondta, a válogatásba – a teljesség igénye nélkül – nemcsak a leghíresebb települések, hanem kisebb falvak örökségei is bekerültek.

A film az Erdély-szerte elevenen élő kultusz megjelenését a középkori templomokban keresi fel, és a művészetben kedvelt Szent László-legendát ábrázoló falképeket és a településeket mutatja be a nézőknek. A legenda az 1068-as, besenyők, úzok ellen vívott kerlési csatához fűződik, amikor a szájhagyomány szerint a lovagkirály megmenti az elrabolt leányt. A falképfeltárásoknak köszönhetően csodálatos sorozatok, freskók és töredékes képek is előkerültek – a film csodálatos helyekre kalauzol el bennünket, mint például Almakerékre, Bibarcfalvára, Székelyderzsre, Homoródkarácsonyfalvára vagy Csíkszépvízre. A történelmi-művészettörténeti áttekintést Mihályi Győző hangján hallhatjuk, az operatőr Megyeri Zoltán volt, a vágó Szentmiklósi Dávid.

A filmvetítést követően Smohay András művészettörténész beszélgetett a rendezővel és Lángi József restaurátorral. Méltatták a Misztrál Együttes tagjaitól választott zenét, valamint az általános szíves, örömteli fogadtatást, amit Erdélyben tapasztaltak. A jövő terveiről kiderült, hogy a közelgő Aranybulla-évforduló apropóján II. András és Könyves Kálmán nyomába erednek az alkotók. A restaurátori hivatás kapcsán az állami elismerésben részesült szakember a hosszú évtizedes munkákról beszélt: a képfeltárások hosszú felmérő program eredményei, 350-nél több templomot dokumentáltak, amelynek köszönhetően elindultak a kutatások, majd a helyreállítások.

A dokumentumfilmet és a kísérő fotókönyvet a közeljövőben minden székesfehérvári iskolába, valamint könyvtárba eljuttatják. 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >