Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A Fidesz elvi álláspontja a Nemzeti Digitális Közmű programról Nyomtatás E-mail
Írta: Nyitrai Zsolt, a Fidesz informatikai és telekommunikációs munkacsoportjának vezetője   
2009. január 30.

ImageA Fidesz - Magyar Polgári Szövetség informatikai és telekommunikációs munkacsoportja áttekintette a kormány Nemzeti Digitális Közmű koncepcióját. Hangsúlyozzuk, hogy a Nemzeti Digitális Közmű témakörében eddig semmilyen szakmai vagy politikai egyeztetésre nem került sor, ezért az a híresztelés nem fedi a valóságot, hogy a közművel kapcsolatban "ötpárti konszenzus" lenne. Ma több mint 4 millió honfitársunk nem fér hozzá az internet adta lehetőségekhez.

Mindez azért van, mert az elmúlt hat esztendőben semmi érdemi nem történt a digitális szakadék csökkentése érdekében. A Fidesz kiemelt célja a digitális szakadék csökkentése.

Munkacsoportunk szakmai álláspontja szerint a digitális közmű alapgondolata támogatható. A polgári kormány idején, 1999-ben is készült több erre vonatkozó tanulmány. Egy ilyen országos optikai hálózat kiépítése alkalmas lehet arra, hogy csökkentse a Magyarországon kialakult digitális esélyegyenlőtlenséget.

Az alapgondolat helyes továbbá azért is, mert egy ilyen országos hálózatnak köztulajdonban kell lennie, és abban is kell maradnia, ez stratégiai fontosságú kérdés. A nyilvánosságra került Nemzeti Digitális Közmű koncepció azonban csak komoly módosításokkal és kiegészítésekkel támogatható. A Fidesz szerint egy ilyen koncepciónak része kell, hogy legyenek a szabályozási és a tartalmi kérdések. Ilyenek például a távoktatás és a távmunka, az elektronikus közszolgáltatások, a részletes informatikai adatbiztonság.

A Fidesz alapvetőnek tartja, hogy a tartalom, az oktatás és a figyelemfelhívás ugyanolyan prioritást élvezzen, mint az infrastruktúrafejlesztés, kizárólag ezek együttes, azonos súlyú kezelését tartjuk megfelelőnek a célok elérésére. Fontos szempont a költséghatékonyság és a gazdaságos megoldás, valamint az egyéb technológiák megvizsgálása. A Fidesz nyitott az érdemi szakpolitikai egyeztetésre.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >