Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Különleges központ volt a X-XI. századi Székesfehérváron
Különleges központ volt a X-XI. századi Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Fejér Tamás   
2019. február 06.
Az utolsó simításokat végzik a Székesfehérvár múltját bemutató dokumentumfilm-sorozat záródarabján. A két éve elhunyt Siklósi Gyula régésznek is emléket állító Fehéredő múlt IV. Székesfehérvár Árpád-kori szerepéről ad teljesebb képet. A legújabb ásatások eredményét is bemutató mű választ ad arra a kérdésre, hogy milyen központ is volt a X-XI. században Székesfehérváron. Burján Zsigmond filmjét február 16-án, szombaton este hat órakor mutatják be a Városháza Dísztermében.

 

 

Február 16-án mutatják be Burján Zsigmond Fehéredő múlt című dokumentumfilm-sorozatának negyedik részét. Az utolsó szó jogán alcímű rész a város Árpád-kori jelentőségére helyezi a hangsúlyt, bemutatva a legújabb, a Bazilikában és előtte zajló régészeti feltárások eredményeit. A film egyben emléket is állít a sorozat egyik kitalálójának, a két éve elhunyt Siklósi Gyula régésznek, aki a még a negyedik rész elindításba is részt vett. Mint a filmben is elhangzik, Siklósi Gyula munkásságnak ismerete nélkül nem lehet már régészeti kutatást végezni Székesfehérváron. A filmben mások mellett megszólal a Bazilika környéki ásatásokat vezető Reich Szabina régész, Biczó Piroska régész, aki a város története mellett magáról a régészetről, és Siklósi Gyula Székesfehérvárhoz kötődő megkerülhetetlen munkásságól is beszél. Szabados György történész Székesfehérvár Árpád-korban betöltött szerepét vizsgálja új megközelítésben, Fülöp Gyula régész pedig "arról a bizonyos központról beszél, ami megmutatja a város X-XI. századi nagyságát, nem csak országon belüli, de európai jelentőségét is." - tudtuk meg Burján Zsigmondtól. Bartos György művészettörténész szintén a város életében jelentős központról beszél, amiről Burján Zsigmond csak annyit árult el, "hogy majd február 16-án kiderül".

A film elkészítésében Burján Zsigmond rendező mellett a Fundamentalfilms tagjai, Romhányi Ádám operatőr és Ternák Ferenc vágó vettek részt. A díszbemutató február 16-án, Siklósi Gyula halálának második évfordulóján lesz 18 órától a Városháza Dísztermében. Az este hat órakor kezdődő vetítésen való részvétel ingyenes, minden érdeklődőt tisztelettel várnak.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >