Kezdőlap
Összefogással nehéznek tűnő problémákat is meg lehet oldani Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2019. február 11.
Jelentős fejlesztések valósultak meg a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Traumatológiai Ambulanciáján az Alcoa és Arconic Alapítványok pályázati támogatása, a kórház önereje és Székesfehérvár Önkormányzatának támogatása nyomán.

 

 

Az elkészült felújításokról sajtótájékoztató keretében számolt be Dr. Reiber István orvosigazgató, Dr. Szarvas József, a kórház Traumatológiai Osztályának osztályvezető főorvosa, Dr. Bucsi László főorvos és a támogatók részéről dr. Cser-Palkovics András polgármester, Kiss Szabolcs, az Alcoa ügyvezető igazgatója, illetve Horváth Tamás, az Arconic vezérigazgató-helyettese.

Újabb felújításról számoltak ma be a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban: az Alcoa és Arconic Alapítványok 35.000 dolláros és 50.000 dolláros pályázati támogatásából, valamint Székesfehérvár Önkormányzatának 21 millió forintos támogatásából, illetve kórházi önerőből szinte teljes egészében megújult a baleseti sebészet sürgősségi ambulanciája. A 2018 decemberére elkészült fejlesztéssel az osztály XXI. századnak megfelelő műszerekkel, eszközökkel felszerelve tudja a betegellátást folytatni.

A példaértékű, Székesfehérváron hagyományosnak mondható összefogásról a pénteki sajtótájékoztatón Dr. Reiber István orvosigazgató beszélt: „Az Alcoa és Arconic világcégekkel távolabbra nyúlik a kórház kapcsolata. Évek óta van lehetőségünk a cégek alapítványainál pályázataink benyújtására, melyek nyomán, önkormányzati támogatással és önerővel kiegészítve ez a beruházás is elkészülhetett.” Kiemelte, hogy az évek alatt közel 200 millió forintot kaphatott már a kórház az alapítványoktól. A jelenleg megvalósult fejlesztéssel kapcsolatban az orvosigazgató elmondta, hogy az intézmény eleget tud tenni a nemrégiben bevezetett, új sürgősségi ellátási rendnek is. Dr. Reiber István hozzátette: „A baleseti ambulancia története megmutatja, hogy mi Székesfehérvár titka. Az itt élő emberek, itt működő cégek tudnak valamit: mernek álmodni és a jövőbe tekinteni, és az álmok megvalósulásáért tesznek is, ráadásul még bevallják azt az alapigazságot is, hogy egyedül nem megy, többen jobb, mint egyedül! A kórház vezetése és minden kollégám nevében köszönjük az Arconicnak, az Alcoának és a városnak a segítséget, amivel hitvallásunknak megfelelően végezhetjük a mindennapi munkánkat!” – zárta gondolatait az orvosigazgató.

Összefogással előtte nehéznek tűnő problémákat is meg lehet oldani.” – kezdte gondolatait dr. Cser-Palkovics András polgármester. A kórházban, a jelenlegi támogatás nyomán megvalósult fejlesztéssel kapcsolatban kiemelte, hogy igazán példaértékű az a fajta társadalmi felelősségvállalás, melyet az Alcoa és Arconic cégek tesznek. Elmondta, ahhoz, hogy az önkormányzat a korábbi évekhez hasonlóan ilyen nagy volumenű projektek mellé álljon, a város gazdasági stabilitása nélkül a segítési szándék kevés lenne. A felújítás jó bizonyíték arra a felvetésre, miszerint, ha gazdaságfejlesztésről beszélünk a XXI. században, az elképzelhetetlen jó egészségügyi ellátás nélkül. „A város szívesen állt a fejlesztés mellé egy másik ok miatt is: ha joggal és okkal várjuk el, hogy az állam komoly fejlesztési forrásokat biztosítson a kórház javára, nem várhatunk mindent az államtól. Van az a fejlesztés, amit itt helyben, önerőből kell megoldanunk.” – mondta el a polgármester és kiemelte, a város ma benyújtásra kerülő idei költségvetésében is jelentős fejlesztési és lakhatási támogatás szerepel a Szent György Kórház javára. A városvezető a tájékoztatón megerősítette, hogy az egykori Pólusprogramban elmaradt fejlesztés első ütemét már sikerült megvalósítani, valamint a Modern Városok Program keretében a 2. ütem, azaz a belgyógyászati tömb felújításáról szóló kormánydöntés is hatályos, és meg fog valósulni ez a fejlesztés is.

Az Arconic és Alcoa cégek képviseletében Horváth Tamás vezérigazgató-helyettes és Kiss Szabolcs ügyvezető igazgató voltak jelen. Elmondták, hogy a cégek politikájában kiemelkedő szerepet tölt be a társadalmi szerepvállalás, az intézmény és a cégek kapcsolata évtizedekre nyúlik vissza. Egységesen kinyilvánították továbbá, hogy az együttműködést az elkövetkezendő években is folytatni fogják a kórházzal.

A közel 50 millió forintos támogatásból megvalósult felújítás részleteit Dr. Szarvas József, a Traumatológia osztályvezető főorvosa ismertette. Elmondta, hogy a korszerű, országos szinten újdonságnak számító betegbehívó-rendszer kialakítása mellett az ambulancia külseje és eszközparkja is megújulhatott. Hordágyakat, székeket, mobil műtőslámpákat, bútorzatot, kéziműszer-szetteket, eszközöket vásároltak. Kialakítottak két új váróhelységet, lecserélték a burkolatokat. Továbbá a támogatás terhére négy szakorvos nemzetközi ATLS képzésben vehetett részt.

A sajtótájékoztató után a résztvevőket az osztályvezető főorvos és az osztályon dolgozó kollégák vezették körbe a megújult Traumatológiai Ambulancián.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >