Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Ezért okoz sok gondot a helytelen testtartás
Ezért okoz sok gondot a helytelen testtartás Nyomtatás E-mail
Írta: PatikaMagazin   
2019. február 14.
A nem megfelelő testtartásból számtalan mozgásszervi probléma adódhat, így nem ritka, amikor kínzó váll-hát-nyak-vagy vállfájdalomban bosszulja meg magát a gyenge izomzat. Dr. Váradi Éva főorvosnővel a hanyag tartásból eredő problémákat és kezelési módjaikat vesszük sorra.

 

 

 

 

 

Amikor valaki görnyedten tartja magát, akkor a teste a normálistól eltérő pózba kerül. Ez természetesen nem marad megtorlatlanul, hiszen a test minden apró izma más-más feladattal és teherbírással rendelkezik. Az izomzat egy egymással pontosan összehangolt rendszer, így ha egy részén valamilyen zavar áll be, úgy az kihat a környező területekre is. Éppen ezért tartásbeli hiba esetén, míg egyes izmokra, izomcsoportokra a kelletésénél kevesebb terhelés jut, addig más részek kénytelenek plusz terhet vállalni, ami egy idő után megbosszulja magát. Ez azért is fontos, mivel a probléma az idő múlásával csak rosszabbodik, mivel az izomzaton kívül az ízületeknél, porckorongoknál, csigolyáknál is gond keletkezhet.

 

Milyen problémákat okozhat a görnyedt hát?

 

Hanyag tartás esetén a leggyakoribb panaszok közé a hát/csípő/derék/nyak fájdalma sorolható. Ekkor elsősorban a test különböző részein lévő feszültség miatt megjelenő izomcsomók okozzák a fájdalmat, mivel nyomhatják a környező idegeket. Ezek a csomók egy ördögi kört indítanak el, ugyanis kialakulásuk még nagyobb feszülést eredményez, ami további csomók megjelenéséhez vezethet. A megváltozott viszonyok miatt az ízületek és a porckorongok túlságosan is terheltté válnak, amik elősegíti a kopásos megbetegedések, porckorong sérv, idegbecsípődés létrejöttét.

 

Így tudja megelőzni a fájdalmat

 

  • mozogjon rendszeresen, erősítse hát-és hasizmait
  • számítógép használat közben is ügyeljen az egyenes tartásra
  • amennyiben ülés közben nehezére esik magát kihúzni, használjon szék helyett fittball-t

 

Amikor a fájdalom krónikussá válik

 

A tartáshibákból fakadó fájdalom egy idő után állandósulhat, megnehezítve az illető napjait, így a mielőbbi kezelés kulcsfontosságú. Egy alapos szakorvosi vizsgálattal megállapítható, milyen elváltozások keletkeztek eddig a hanyag tartásból kifolyólag, majd a további, súlyosabb problémák elkerülése céljából ezeket kezelni szükséges.

 

Dr. Váradi Éva szerint aktív fájdalomcsillapítással gyors és hatékony eredmény érhető el, melynek alapja egy speciális injekciós kezelés, ami a szervezetben kialakult, fájdalmat okozó gyulladást csillapítja. Az esetleges további kezelés minden esetben egyéni elbírálást igényel.

 

Fontos tudni, hogy hosszútávon a probléma kiküszöbölése a hát-és a hasizomzat megerősítésével érhető el, hiszen annak hiányában a megfelelő testtartás nem kivitelezhető folyamatosan. Éppen ezért a fájdalom megszűntetésén túl gyógytornász segítségét is célszerű igénybe venni!

 

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >