Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Állampolgársági esküt tett Loïc Nego
Állampolgársági esküt tett Loïc Nego Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2019. február 15.
Ünnepélyes keretek között tette le a magyar állampolgársági esküt a MOL Vidi FC játékosa, Loïc Nego. A francia származású futballista a 2015-16-os szezonban csatlakozott a fehérvári csapathoz. A sportoló azonban a FIFA szabályai értelmében nem öltheti magára a címeres mezt, ugyanis első lejátszott utánpótlás FIFA-tétmérkőzésén nem volt hazánk állampolgára és a felmenői között sincs magyar.

 

 

A Városháza kistanácstermében, dr. Cser-Palkovics András polgármester előtt tett esküt a MOL Vidi FC játékosa, a francia származású Loïc Nego.

A honosított játékost Szent István városában, magyar állampolgárként először a polgármester köszöntötte: „Megtisztelve érzem magamat, hogy újra a nemzet történelmi fővárosában, a Városházán kerülhet sor városunk egyik kiemelkedő játékosának honosítására. Loïc Nego ennek a városnak és a Vidi szurkolóinak a település határain túl is rendkívül sok örömöt okozott. Büszkék vagyunk rá, hogy mától kezdve közösségünknek állampolgárként is tagja. További sok sikert kívánok a sporteredményekhez, remélem hosszú távon itt, Székesfehérváron és a magyar labdarúgás fellendítésében is oroszlánrészt vállalva.” – mondta dr. Cser-Palkovics András.

A 28 éves játékos a Nantes akadémiáján nevelkedett, majd nevelőegyüttese mezében mutatkozott be a felnőttek között. Legnagyobb sikereit a francia korosztályos válogatottakkal érte el, 2010-ben Európa-bajnok lett az U19-es csapattal, majd ott volt a 2011-es U20-as világbajnokságon, amelyen negyedik lett a gall együttes. Játszott az AS Roma, a belga Standard Liége, az Újpest, az angol Charlton Athletic csapataiban. A labdarúgó 2015-ben került a fehérvári alakulathoz. Az elmúlt négy évben összesen 148 meccsen ölthette magára a piros-kék mezt, csapatával a tavalyi évben bajnoki címet szerzett, idén pedig az Európa-ligában menetelt. „Nagyon boldog vagyok, különleges érzés, hogy több mint öt Magyarországon töltött év után állampolgárnak mondhatom magamat. Ennyi év után fontosnak tartottam, hogy megszerezzem a magyar állampolgárságot, mert nagyon fontos része az életemnek az itt eltöltött idő, otthon érzem magamat. Természetesen megünnepeljük a csapattal a mai napot, hiszen egy olyan meghatározó dolog történt az életemben, ami ünneplést érdemel.” – nyilatkozta a labdarúgó a honosítási ceremónia után.

Bár Nego hivatalos értelemben véve magyar állampolgár lett, a FIFA szabályai szerint honosítása ellenére sem öltheti majd magára a címeres mezt, hiszen a francia színekben U19-es Európa-bajnoki címet szerzett futballista első FIFA-tétmérkőzésén nem volt magyar állampolgár és magyar felmenőkkel sem rendelkezik. Amennyiben Marco Rossi mégis számolna Loïc Negoval a nemzeti válogatottban, úgy az MLSZ egyéni elbírálási kérelemmel indítványozhatja a játékos honosítását a FIFA Nemzetközi Szövetségénél. A Vidi csapata azonban, a játékos állampolgári esküje után eggyel kevesebb idegenlégióst számlál majd.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >