Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Egy kanál mézzel a szép életért
Egy kanál mézzel a szép életért Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2019. február 25.
Újra a mézé volt a főszerep Székesfehérváron: második alkalommal várta a Fejér Megyei Mézfesztivál a Belvárosba érkezőket látványos felvonulással, mézes termékek vásárával, mézszenteléssel és misével. A vásáron át 16 mézlovagrend vonult egészen a Városház térig, ahol a résztvevőket Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok köszöntötte.

 

 

Megédesítette a hét utolsó munkanapját a II. Fejér Megyei Mézfesztivál Székesfehérvár Belvárosában: 10 és 19 óra között nagyszabású vásáron árulták mézes termékeiket a székesfehérvári, Fejér megyei és erdélyi méhészek, kóstolót és tájékoztatást adtak az érdeklődőknek a méz jótékony hatásairól. A vásárlóknak lehetőségük volt különleges gesztenye, szivar, hajdina vagy éppen vadmálna nektárjából készült aranynedűt vásárolni.

A fesztivál leglátványosabb része a magyar kultúra és egészség megőrzése nagyköveteinek, a méhészeknek a felvonulása volt. A zenével kísért, közel 100 fős menetet 16 magyarországi, erdélyi és szerbiai mézlovagrend alkotta, akiket a Városház téren Székesfehérvár képviseletében Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok köszöntött. Köszönetét fejezte ki a szervezőknek, hogy idén már második alkalommal a Belvárosban is megmutatják tevékenységüket a termelők a nagyközönségnek, és ezáltal is egyre szélesebb körben ismertetik a méz jótékony hatásait. A február végi, szeszélyes időjárás ellenére a mézlovagoknak és -lovagnőknek jó munkát kívánt a szombati szakmai vásárra és országos méhésztalálkozóra.

A köszöntők sorát Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke folytatta. Kiemelte, Magyarország többek között méznagyhatalom is. Az elnök a napi mézfogyasztás fontosságára hívta fel a figyelmet, hiszen már napi egy teáskanál mézzel is sokat tehetünk az egészségünkért.

A 2018-19-es év mézkirálynője, Lesti Kitti is a helyszínen köszöntötte a mézlovagrendeket és a közönséget. Amint elmondta, Mézkirálynőként feladta a mézfogyasztás jótékonyhatásának ismertetése és népszerűsítése. „Szerencsére több a maihoz hasonló rendezvényen vehettem már részt, ami azt mutatja, hogy a magyarokban van igény a hazai és jó minőségű termelői méz fogyasztására. Hiszek abban, hogy egy egészségesebb jövőért nem kell mást tennünk, csak naponta egy-két kanál mézet fogyasztanunk.” – mondta a királynő, aki az érdeklődőknek jó szórakozást, méhésztársainak pedig szerencsés és hozamban gazdag évet kívánt. 

A köszöntőket követően 18 órakor mézszentelő szentmisét celebráltak a Szent Imre-templomban.

A mézes napok szombaton a XXXI. Országos Méhésztalálkozó és Vásár programjaival zárultak Székesfehérváron, a Videoton Oktatási Központban. A nagy érdeklődésnek örvendő programon több száz hazai és külföldi kiállító várta a szakma iránt érdeklődőket.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >