Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Döntőjéhez érkezik a népzenei verseny
Döntőjéhez érkezik a népzenei verseny Nyomtatás E-mail
Írta: Lőrincz Miklós   
2019. február 28.
Hét területi előválogatót követően finiséhez érkezik a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny: a döntőt március 1-jén, pénteken 9 órától Sárbogárdon, a József Attila Művelődési Házban és a polgármesteri hivatal dísztermében rendezik meg. A Fejér Megyei Művelődési Központ által szervezett verseny fináléjában 510 diák lép a zsűri és a közönség elé több mint száz énekes és hangszeres produkcióval.

 

 

 

A népdaléneklési és népzenei versenyt iskolai – általános és középiskolás, művészeti iskolás, zeneiskolás – és iskolán kívüli csoportok és szólisták számára hirdették meg Fejér megyében. A 6–21 éves diákok három énekes, két hangszeres és három vegyes kategóriában mérethették meg magukat. Az énekes szólisták és csoportok, hangszerkísérettel éneklő fiatalok szakmai zsűri előtt mutatkoztak be, egy tetszés szerint választott dalcsokorral. A sorozat már az elmúlt év őszén megkezdődött, a hét előválogatót Fejér megyei településeken – Dunaújvárosban, Tordason, Bicskén, Móron, Abán és Székesfehérváron – rendezték meg, közel ezer résztvevővel.

A Csoóri Sándor Alaphoz benyújtott sikeres pályázat nyomán elnyert támogatás tette lehetővé, hogy ezt a több évtizede alapított és kedvelt, színvonalas programot a Fejér Megyei Művelődési Központ ebben a tanévben is lebonyolítsa a megyében.

A területi előválogatókon a szakmai zsűri nem adott minősítéseket, de a sárbogárdi megyei döntőre meghívott produkciók már bronz, ezüst, arany és kiemelt arany oklevelet is elnyerhetnek. A grémium általános véleménye, hogy nemcsak a fellépők létszáma, hanem a színvonal is értékelhetően emelkedik, a felkészítő tanárok munkájának eredményeként több településen már igazi népdalos műhelyek alakultak az utóbbi években.

A zsűri tagjai a döntőn is azok a szakemberek lesznek, akik az elmúlt hónapokban figyelemmel kísérték, véleményezték és a döntőbe juttatták a fiatalok produkcióit: Németh István népzenegyűjtő, népzenekutató; Vakler Anna népdalénekes, népzenepedagógus; Varró János népzenész, népzenepedagógus és Virágvölgyi Márta népzenész, népzenepedagógus.

A pénteken 9 órakor kezdődő fináléban 25 település 33 intézményéből 510 énekes és hangszeres lép színpadra, előzetes beosztás alapján, amely a szervező intézmény honlapján is elérhető: www. fejermmk.hu

A bemutatkozásokat követően, a zsűri tanácskozásának idejére a szervezők – a várakozás és az izgalom perceit enyhítendő – vendégül hívták a Hungarikum Együttest, amely a jó hangulatról és igényes szakmai programról egyaránt gondoskodik majd. A szervezők és a színpadra lépő versenyzők szeretettel várják a népdalok, a népzene kedvelőit a közönség soraiba, az eseményre a belépés ingyenes.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >