Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Tudod, miért nem náthás a koala?
Tudod, miért nem náthás a koala? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2019. március 06.
Láttál már náthás koalát? – Hogy is láttál volna, amikor kedvenc csemegéje az eukaliptusz, amely orrdugulás, hörghurut, megfázás, influenza, orr-, arc-, homloküreg-gyulladás esetén tökéletes megoldást jelenthet.

 

 

A téli időszakban igencsak megfogyatkozik energiatartalékunk, egyre nehezebben viseljük el a sötétséget, a hideget. Vágyunk a napfényre, friss zöldségekre, gyümölcsökre. Az idő enyhülőben van, közeleg a tavasz, s ez az átmeneti időjárás igencsak kedvez a vírusoknak. Egyre többen lesznek influenzások, s szinte nincs ember, aki ne esett volna át az utóbbi hetekben egy-egy megfázáson náthával, torokfájással, köhögéssel. Ilyenkor jön jól az eukaliptusz!

A felső légúti megbetegedések esetén hatékony segítséget jelenthet a citrom, amely torokfájás és láz esetén nyújthat segítséget, a gyömbér, amely még hányinger és szédülés ellen is hatásos, a hagyma, amely jótékony hatásait felsorolni is hosszú lenne, és itt van az eukaliptusz, amelyet (többek között) a megfázás egyik leggyakoribb tünete, az orrdugulás ellen vethetünk be.

E növény a mirtuszfélék családjába tartozik. Ausztráliában és Tasmániában őshonos, de mára már elterjedt az egész világon. Több, mint ötszáz fajtája létezik. Elsősorban a leveleiben lévő esszenciális olajok miatt lett népszerű. A növénynek ezt a részét használják gyógyászati célra, és az illatszeripar is nagy becsben tartja a belőle készült illóolajat. Lehullott kérge se megy kárba: papír készül belőle.

Az eukaliptusz levele rendkívül érdekes, mert követi a napfényt, s mindig úgy fordul, hogy az éle a Nap felé álljon, így nem hevül fel, nem ég meg. Sőt, mivel e fa nagyon gyorsan nő, és szereti a lápos, agyagos talajt, Afrikában a maláriamocsarak kiszárítására is használják. Magassága akár 80 méter is lehet! Remek vízmegkötő hatása miatt az ausztrál őslakosok a szomjukat is oltották vele.

A levélben illóolajat (cineolt), cserzőanyagokat, triterpéneket, floroglucin származékokat találhatunk. Az illóolaj összetétele és aromája fajonként változik. Az olaj antiszeptikus, nyákoldó és hűsítő hatású, kiváló köptető, görcsoldó.

Kivonatával sebeket, keléseket is kezelnek, s nagyon jó fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő. Gombás fertőzés, bőr- és körömfertőzésnél egy mokkáskanál olívaolajba tegyünk 3-4 csepp eukaliptuszolajat, és ezzel kenjük be az érintett bőrfelületet. Hamarosan látni fogjuk a hatását!

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://www.fmc.hu/2019/03/02/tudod-miert-nem-nathas-a-koala-mert-eukaliptuszt-eszik/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >