Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A magyar történelem másodpercmutatói
A magyar történelem másodpercmutatói Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2019. március 07.
Elkezdődik az Árpád-ház Program keretében megvalósuló Nemzeti Emlékhely Sétaút kialakítása. A magyar történelem másodperceit megörökítő fejlesztésről és a program más aktuális fejlesztéseiről sajtótájékoztató keretében számolt be Vargha Tamás országgyűlési képviselő, az Árpád-ház Program miniszteri biztosa, dr. Cser-Palkovics András polgármester és Lantay Attila városi főépítész.

 

 

Magyarország Kormánya 2013-ban kormányhatározatban döntött a Székesfehérvári Nemzeti Emlékhely, mint kiemelkedően fontos örökségünk ápolására, megóvására és bemutatására szolgáló Árpád-ház Program koncepciójának tartalmáról, fejlesztési céljairól, ütemezéséről. A Program fejlesztési alprogramja, „Az ország bölcsője" címmel a székesfehérvári királyi koronázó- és temetkezési templom, valamint az azt befogadó koronázóváros legkiemelkedőbb kulturális örökségi értékeit igyekszik egységben kezelni. Ennek részét képezi – többek között – a Nemzeti Emlékhely Sétaút is.

A 2019-es évben megvalósuló programelemekről sajtótájékoztató keretében számolt be Vargha Tamás országgyűlési képviselő, az Árpád-ház Program miniszteribiztosa: „Elődeink előtt hajtunk fejet a megvalósuló beruházásokkal, hogy méltóképpen emlékezhessünk meg róluk. Terveink között szerepel, hogy a hajdani Köztársaság moziban bemutassuk az egykori Bazilika köveit, illetve, hogy a Belváros déli részét sétaúttá alakítsuk.” – emelte ki az országgyűlési képviselő.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester jelentős pillanatnak nevezte a mostanit: a munkaterület-átadással elkezdődik az első olyan munkarészlet, amely kézzelfogható eredményeket hoz az Árpád-ház Program tekintetében. Amint elmondta, sokan kérték, hogy valamilyen formában mutassa be a város, hogy mely királyainkat, uralkodóinkat mikor koronázták vagy temették a történelmi fővárosban: „Nyugodtan mondhatjuk, hogy a Sétaút kialakítása egy hiánypótló programelem lesz, hiszen így gyönyörű Belvárosunkat bemutatva az idelátogatók megismerkedhetnek a városhoz kötődő királyokkal. Talán szimbolikus is, hogy az Árpád-ház Programon belül ez az első elem, amely megvalósul.” – tette hozzá a városvezető, kiegészítve azzal, hogy a Sétaútat kivitelezését helyi vállalkozás nyerte meg. A Köztársaság mozival kapcsolatban kiemelte, hogy az összes előkészítő munkán túlvannak – elkészültek az engedélyes tervek és a kiviteli tervek, az összeállítása zajlik a kivitelezésre szóló közbeszerzési eljárásnak, melyet március áprilisban kiírhatnak. Ahogy mondta, idén elindul az Aranybulla emlékműnek és környékének rehabilitációja is, amely szintén a Program keretében valósul meg.

A nyár második felére elkészülő munkafolyamatokról Lantay Attila városi főépítész beszélt, elmondta, hogy a Nemzeti Emlékhely Sétaút egyfajta kerete annak a relikviagyűjteménynek, amely Székesfehérváron található. A Sétaút egy időutazásra várja látogatóit, a kialakított rovátkák és feliratok a magyar történelem másodpercmutatói lesznek, melyeken itt koronázott vagy temetett uralkodóink nevei, az információs táblákon pedig a hozzájuk köthető fontos információk lesznek feltüntetve. Ehhez még egyéb szabadtéri építészeti eszközök kapcsolódnak majd, illetve zöldövezeti beavatkozások és szabadtéri kiállítási pavilon, valamint urbanisztikai beavatkozás is lesz, amellyel a Belvárost még élhetőbbé, kompaktabbá, átjárhatóbbá és szerethetőbbé kívánják tenni.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >